Niue julkaisee lisää Aku Ankka -rahaa – joulukolikossa esiintyvät Disney-hahmot

Pienen Tyynenmeren saarivaltion Niuen uusimmassa kolikossa komeilevat Disney-hahmot jouluisissa tunnelmissa.

Ulkomaat
Niuen vuonna 2014 julkaiseman Disney-aiheisen hopeakolikkosarjan kolikot.
Niuen vuonna 2014 julkaiseman Disney-aiheisen hopeakolikkosarjan kolikot. Kolikoiden toisella puolella on kuningatar Elisabetin kuva.Lehtikuva / AFP / New Zealand Mint / Disney

Tyynellämerellä sijaitseva vajaan kahden tuhannen asukkaan saarivaltio Niue on julkaissut uuden dollarin kolikkonsa (siirryt toiseen palveluun) lokakuun alussa. Kolikon toisella puolella on maan hallitsijan kuningatar Elisabetin kuva, toisella puolella sen sijaan komeilevat värikuvina useat Disney-hahmot, esimerkiksi Aku Ankka, Mikki Hiiri ja Hessu.

Uusin kolikko on jatkoa aiemmin tänä vuonna julkaistuille Disney-aiheisille kulta- ja hopeakolikkosarjoille. Esimerkiksi sarjan kultakolikoilla on 25 dollarin nimellisarvo ja yksittäiset kolikot maksavat satoja euroja.

Uuden-Seelannin rahapajan lyömä joulukolikko on hopeinen ja sitä myydään keräilijöille ympäri maailman. Kolikko on silti laillista valuuttaa Niuella ja sitä voitaisiin käyttää normaalisti maksamiseen. Tämä on kuitenkin epätodennäköistä, sillä kolikkoon käytetyn jalometallin arvo ylittää sen nimellisarvon reilusti. Yhden Niuen dollarin arvoista kolikkoa myydään vähän päälle 50 euron hintaan.

Saarivaltion tavoitteena on kerätä kolikoilla varoja valtion kassaan. Niue on solminut usean vuoden pituisen ja usean miljoonan euron arvoisen sopimuksen Uuden-Seelannin rahapajan kanssa kolikoiden lyömisestä. Niue saa jokaisesta myydystä kolikosta rojaltimaksun.

Aikaisemmissa sarjoissa esiintyvät Doctor Who ja Tähtien sota -hahmot

Disney-sarjan kolikot eivät ole ensimmäinen kerta, kun Niue on lyönyt kolikoihinsa viihdemaailmasta tuttuja hahmoja.

Monet ihmiset eivät aiemmin ole edes tienneet, että Niue on olemassa.

Niuen pääministeri Toke Talagi

Vuonna 2011 saarivaltio julkaisi hopeiset ja kultaiset kolikkosarjat, joissa esiintyi lukuisiaTähtien sota -hahmoja (siirryt toiseen palveluun). Yhden dollarin arvoisten kolikoiden toisella puolella oli kuningattaren kuva ja toisella muun muassa Luke Skywalker ja Darth Vader. Vuonna 2013 puolestaan julkaistiin hopeakolikkosarja, jossa esiintyivät kaikkiDoctor Who -televisiosarjan (siirryt toiseen palveluun)tohtorit.

Niuen pääministeri Toke Talagi sanoo Radio Australian haastattelussa, että kolikkosarjat auttavat lisäämään ihmisten tietoisuutta saarivaltiosta, mutta hän ei silti odota numismaatikkoturistien ryntäystä saarelle.

– Emme ole tehneet minkäänlaista tutkimusta siitä, kuinka paljon kolikkosarjat ovat lisänneet maamme tunnettavuutta, mutta kaikki pienetkin asiat ovat hyväksi. Monet ihmiset eivät aiemmin ole edes tienneet, että Niue on olemassa, hän sanoi.

Pääministerin mukaan Niuella on lopullinen päätäntävalta siihen, minkälaisia kolikoita sen nimissä lyödään.

– Kun ensi kerran kuulin Uuden-Seelannin rahapajan ehdotuksesta Disney-kolikoista, pidin sitä loistavana ideana. Totta kai rahapaja pyrkii neuvottelemaan eri oikeudenhaltijoiden kanssa sopimuksia, jotta voimme lyödä kolikkosarjoja, jotka myyvät, Talagi sanoi.

Pääministeri ei ole huolissaan siitä, että ihmiset vitsailisivat Niuen käyttävän mikkihiiri-rahaa. Hän näkee kolikkosarjat vain markkinoinnin välineenä. Mahdollisista uusista kolikkosarjojen aiheista ei vielä ole päätetty, mutta usean vuoden pituisen sopimuksen myötä luvassa lienee vielä useita mielenkiintoisia kolikkosarjoja.

– Neuvottelemme rahapajan kanssa säännöllisesti uusista mahdollisista kolikkosarjoista. Kyse on aivan normaalista yhteistyösopimuksesta, pääministeri Talagi sanoi Radio Australialle.

Mallikappaleita Niuen vuonna 2013 julkaisemasta Doctor Who -keräilykolikkosarjasta.
Mallikappaleita Niuen vuonna 2013 julkaisemasta Doctor Who -keräilykolikkosarjasta.Lehtikuva / AFP / New Zealand Mint / BBC

Rahaa myös internet-tunnuksella

Niue on itsehallinnollinen valtio, mutta sillä on perustuslailliset yhteydet Uuden-Seelannin kanssa, joka vastaa muun muassa saarivaltion ulkopolitiikasta. Niue käyttää kahta virallista valuuttaa, Uuden-Seelannin dollaria sekä Niuen dollaria, joka on tarkoitettu lähinnä keräilijöille.

Niue alkoi julkaista kolikoita vuonna 1966. Useimmat julkaistut kolikot ovat keräilykappaleita ja vaikka ne ovat virallista valuuttaa Niuella, niitä ei itse saarella juuri näy. Kolikoiden lisäksi saaren virallinen hallitsija kuningatar Elisabet esiintyy Niuen postimerkeissä.

Keräilykolikoiden ja postimerkkien lisäksi saarivaltio saa tuloja sen hallinnoiman .nu-verkkotunnuksen käyttöoikeuksien myynnistä.

Niuen into keräilykolikkosarjoihin on helppo ymmärtää, sillä saarivaltio on käytännössä riippuvainen ulkopuolisten valtioiden taloudellisesta tuesta. Saaren bruttokansantuote on henkeä kohden vajaa 5 000 euroa ja valtio saa vuosittain useita miljoonia taloudellista avustusta pääasiassa Uudelta-Seelannilta.