1. yle.fi
  2. Uutiset

Hyvä selfie ei ole enää pelkkä räpsy – aikuiset naiset innostuivat profiilikuvista

Valokuvaaja Mikaela Löfroth ja meikkitaiteilija Tiina Lamberg ovat yhdistäneet taitonsa selfie-kuvauksessa. Nykyään yhä useampi tarvitsee laadukkaan profiilikuvan esimerkiksi ammattinsa takia sosiaaliseen mediaan.

ilmiöt
Mikaela Löfroth ja Tiina Lamberg ottivat itsestään selfien.
Valokuvaaja Mikaela Löfroth ja meikkaaja Tiina Lamberg ottivat itsestään selfien.Mikaela Löfroth

Ehkä tutuin näky sosiaalisen median palveluissa on uutisvirtaan jatkuvalla syötöllä päivittyvät profiilikuvat eli selfiet. Ahkerimmat käyttäjät saattavat päivittää profiilikuvansa jopa päivittäin. Muiden kuvat näyttävät aina onnistuneilta otoksilta, mutta lukuisista omista räpsyistä ei löydy silmää miellyttävää vaihtoehtoa.

Hämeenlinnalaiset ammattilaiset, hääkuvistaan tunnettu valokuvaaja Mikaela Löfroth ja meikkitaiteilija Tiina Lamberg yhdistivät taitonsa ja aloittivat muutama kuukausi sitten uudenlaisen yhteistyöprojektin, profiilikuvauksen. Tiina meikkaa asiakkaan, jonka jälkeen Mikaela kuvaa hänet. Laadukasta profiilikuvaa voi sitten käyttää vaikka sosiaalisessa mediassa. Asiakkaat ovat olleet lähinnä 30-vuotiaita ja sitä vanhempia naisia, mutta projekti on suunnattu ihan kaikille, myös miehille.

On ihmisiä, joiden täytyy olla jo ammatin puolesta edustavannäköinen profiilikuvassa

Mikaela Löfroth

– Nykyään on olemassa kaikenlaisia sosiaalisen median profiileja, joissa oma naama on esillä. Paljon on ihmisiä, joiden täytyy jo ammatinkin puolesta olla edustavan näköinen. Miksei kuvaa voisi siis tehdä kunnolla, Mikaela avaa projektin taustaa.

Idean toteuttaminen on ollut luontevaa yhdessä, koska naiset ajattelevat valokuvista hyvin samalla tavalla.

– Idea lähti omasta halusta tehdä enemmän omalla työsaralla. On kiva tehdä jotain vähän erilaista, Tiina kertoo.

Mikaela on huomannut valokuvaajauransa aikana, että ihmiset käyvät kuvauttamassa itsensä vain jonkin erityisen syyn takia.

– Aikuiset ihmiset eivät yksinkertaisesti käy ammattikuvaajalla, ellei sitten ole kyseessä esimerkiksi häät tai jokin muu juhlallisuus. Profiilikuva ja itsensä kuvauttaminen pelkän edustavuuden takia on uusi nykyaikainen tuote. Oma kuva saattaa olla esillä ympäri sosiaalista mediaa ja internettiä, joten miksei voisi näyttää hyvältä sielläkin.

Illuusio paremmasta minästä

Selfie-kuvaaminen on tuttua lähes kaikille. Joillekin se on jokapäiväinen harrastus, joitakin jatkuva itsensä kuvaaminen ärsyttää toden teolla. Mikaelan mielestä selfiet ovat hyvä juttu.

– Itsekin harrastan selfieitä. Ne ovat tätä päivää, mutta ovat kuitenkin enemmän nuorten ihmisten ilmiö. Projektimme tarjoaakin vaihtoehdon niille, jotka eivät harrasta kuvien räpsimistä itsestään, Mikaela selventää.

Studio-olosuhteissa ammattitaidolla toteutetusta kuvasta ei oikeastaan voi enää puhua selfienä, vaan sen voisi luokitella muotokuvaksi. Muotokuvasta tulee helposti mieleen perinteinen ja arvokas harmaata taustaa vasten otettu kuva, mutta sellaisesta ei tässä ole kyse.

– Studiossa otettu profiilikuva voi olla tyyliltään sellainen, mitä näkee levynkansissa tai lehdissä. Nekin ovat tavallaan muotokuvia, vaikka lukeutuvatkin nimeltään promo- tai muotikuviksi. Samat asiat niissä kuitenkin toteutuvat.

Mikaelan mukaan profiilikuva on nykyään tärkeä elementti oman identiteetin luomisessa.

– Ihmiset luovat itsestään hahmon nettiin, illuusion paremmasta minästä. Parhaat puolet halutaan tuoda esiin.

Tiina ja Mikaela järjestävät profiilikuvauspäiviä, joista he ilmoittavat nettisivuillaan ja Facebookissa. Heille voi myös soittaa ja kysyä, milloin olisi seuraava mahdollisuus päästä mukaan.

– Kysynnän mukaan lisäämme myös kuvauspäiviä, Tiina muistuttaa.

Veera Rangell

Lue seuraavaksi