Hämeenlinnan koulujen sisäilma paremmaksi pikaratkaisuilla

Kolme suurta hämeenlinnalaista koulua joutuu pikaremonttiin sisäilmaongelmien vuoksi. Nyt paljastuneet sisäilmavaikeudet koskevat  kaikkiaan lähes 1200:aa koululaista ja opettajaa Hämeenlinnan kouluissa.

Kuva: Kari Mustonen / Yle

Syksyllä tehdyissä mittauksissa on paljastunut  korjausta vaativia sisäilmavikoja etenkin Hämeenlinnan Kaurialan yläkoulussa ja lyseon yläasteella. Kouluille tehdään sisäilmaa parantavia toimenpiteitä. Osa tiloista muun muassa eristetään ja ilmanvaihtumista parannetaan.

– Lähtökohtaisesti näiden ei pitäisi vaikuttaa opetustyöhön muuta kuin akuutisti suljettavien tilojen osalta. Niiden opetuskäyttö on tähän asti ollut hyvin rajattua jos sitä on ollut ollenkaan, kertoo tilaajapäällikkö Antti Karrimaa.

Karrimaa uskoo, että koulujen sisäilma alkaa parantua nopeastikin ja koulunkäynti voi jatkua normaalisti.

Luokkahuone tuuletetaan välitunneilla vanhaan malliin

Sisäilmaryhmän toimenpidemuistiossa koulujen kunnon parantemiseksi ehdotetaan muun muassa ongelmista kärsivien koulujen perussiivouksen tason nostoa ja luokkien parempaa tuulettamista. Remontin alla olevien koulujen ilmanvaihtojärjestelmiin asennetaan ionisointilaitteistot ilman laadun parantamiseksi.

Välitunteja lisäämällä pyritään pitämään huoli siitä, että tilat saataisiin tuulettumaan välituntien aikana.

–Koulupäivän rakenteessa mennään vuosia taaksepäin ja palataan välituntituuletukseen ja ulkoiluun, jolla on muitakin terveysvaikutuksia. Tämä on todellakin pikaratkaisu ja näillä toimenpiteillä pyritään siihen, että toiminta nykyisissä tiloissa voi jatkua kunnes peruskorjaus käynnistyy, sanoo Karrimaa.

Marraskuussa selviää paraneeko ilmanlaatu vai ei

Lyseon lisärakennuksen ilmanvaihto puhdistetaan, desinfinoidaan ja säädetään uudelleen. Sisäilmaongelmista kärsivät tilat siivotaan homeettomaksi.

– Rakennuksen ilmantiiveys mitataan ja korjaustoimenpiteiden onnistuminen tarkastetaan tässä vaiheessa. Myös vesikattoremontti on tällä hetkellä meneillään, kertoo Hämeenlinnan kaupungin rakennustekninen asiantuntija Mika Metsäalho.

Keskuskoulun kellaritilat poistetaan käytöstä ja alipaineistetaan. Rakennuksen tuloilmanvaihtoa parannetaan tuloilmakoneilla.

Kaurialan koululla kakkosrakennuksen kellari poistetaan käytöstä, alipaineistetaan ja rakennuksen ikkunat tiivistetään, myös koko kakkosrakennuksen ilmantiiveys mitataan. Ilmanvaihtojärjestelmät puhdistetaan ja mahdollisuuksiaen mukaan niistä poistetaan mineraalivillalähteet.

–Ionisoinnin jälkeen parin kolmen viikon kuluttua pitäisi olla selvillä, kuinka nämä toimenpiteet vaikuttavat ilmanlaatuun. Marraskuun lopulla rakennuksissa pitäisi olla parempi ilma kun järjestelmät toimivat ja siivoukset, sekä puhdistukset on tehty, pohtii Metsäalho.