1. yle.fi
  2. Uutiset

Ammattilainen neuvoo: Näin otat paremman selfien

Onnistuneen profiilikuvan ottaminen on taitolaji. Meikkitaiteilija Tiina Lamberg ja palkittu valokuvaaja Mikaela Löfroth antavat vinkkejä onnistuneeseen kotikuvailuun ja itsensä ehostamiseen selfietä varten.

ilmiöt
Mikaela Löfroth ja Tiina Lamberg ottavat selfie-kuvan.
Mikaela Löfroth ja Tiina Lamberg neuvovat miten ottaa selfie ja miten näyttää hyvältä profiilikuvassa.Veera Rangell / Yle

Miten saada onnistunut profiilikuva ilman tuntien yrittämistä ja kymmeniä epäonnistuneita kuvia? Meikkitaiteilija Tiina Lamberg ja valokuvaaja Mikaela Löfroth antavat ammattilaisen vinkkejä.

Asenne ratkaisee

Ennen kuvaamista kannattaa haudata ajatus, ettei itsestä saa hyviä kuvia. Ainakaan sitä ei kannata sanoa ääneen. Uskalla heittäytyä, sillä asenne ratkaisee.

Etsi valo

Monesti unohdetaan kuvia räpsiessä, kuinka tärkeä valaistus on. Kuvia saatetaan ottaa pimeässä olohuoneessa, ja valottomuus ei ole kasvoille eduksi. Jos et omista huippuhyviä meikkivaloja, kuvaa päiväsaikaan, vaikka luonnossa. Kannattaa myös hakeutua ikkunan eteen. Valon määrä tekee ihmeitä. Pitäisi muistaa myös se, mistä suunnasta valo tulee. Jos valon lähde tulee ylhäältä, se tekee valtavat varjot silmiin ja silmäpussit näkyvät varmasti. Turvallisinta olisi kuvata ulkona varjoisassa paikassa, silloin kasvoihin ei tule liian kovia kontrasteja.

Omia ilmeitänsä ei näe

Mikaela Löfroth

Muista kameran asettelu

Kuvaa yläviistosta, älä alaviistosta. Se on aina eduksi. Kännykkäkameralla kuvatessa kannattaa huomioida se, että linssi vääristää kasvojen piirteitä. Liian lähelle naamaa ei siis kannata kameraa asettaa. Muuten voi käydä niin, että kuvassa on valtava nenä ja iso otsa, mutta leuka katoaa olemattomiin.

Opi ilmeistäsi

Itse katsoo omia kuviansa hyvin erilailla kuin muut. Omia ilmeitänsä ei näe, joten et voi tietää, mikä on oma perusilmeesi. Jos näet kuvan itsestäsi, muille tuttu hymy voi olla sinulle hyvinkin vieras. Pitää vain harjoitella, ja ottaa itsestään mahdollisimman paljon kuvia. Katso itseäsi ja totuttele omiin kasvoihisi.

Korosta meikillä parhaita puoliasi

Tavalliseen, esimerkiksi työkäyttöön tarkoitettuun siistiin kuvaan tehdään hyvä meikkipohja. Kasvoja voi muotoilla hieman varjostuksilla ja korostuksilla. Kannattaa korostaa joko silmiä tai suuta, kumpi sitten näyttääkään omiin kasvoihin paremmalta. Tämän syksyn meikkitrendeissä ykkösväri on sininen. Värin käyttämisen voi aloittaa valitsemalla oikean sävyn. Kaikki sinisen sävyt eivät ole räikeitä. Huulissa ja kynsissä värinä käytetään nyt todella tummaa burgundin punaista. Toinen ääripää on täysin luonnollinen nudemeikki.

Vältä tyypillisimmät virheet

Huomioi muokatessasi kasvoja meikillä, että varjostuksia ja korostuksia käytetään varsinkin teatterimaailmassa vanhennusmaskeeraukseen. Korostus- ja varjostusvärejä sekä valokynää käytettäessä täytyy tietää, minne väriä laitetaan. Oikeat kohdat tulevat tutuiksi harjoittelemalla ja kokeilemalla rohkeasti.

Valokuvauksessa suurimmat virheet johtuvat yleensä valon puutteesta, sekä vääristä kuvakulmista. Myös kameran asetukset voivat olla väärin aseteltu. Jos valkotasapaino ei ole oikein ja kuvaa loisteputkivalossa, iho voi muuttua vihreän, punaisen tai sinisen väriseksi. Silloin ainoa pelastus on muuttaa kuva jälkikäteen mustavalkoiseksi.

Veera Rangell

Lue seuraavaksi