Hyppää sisältöön

Vanhatkin silmälasit kirkastavat näköä Afrikassa

Kajaanilainen optikko Taru Karjalainen lähtee avustusmatkalle Tansaniaan Dar es Salaamiin. Avustuksena tansanilaisille viedään vanhoja silmälaseja, jotka otetaan hänen mukaansa köyhässä maassa avosylin vastaan.

Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

Tansania on yksi maailman köyhimmistä maista. Maassa on pulaa näönhuolto- ja terveydenhoitopalveluista, ja heikko näkö vaikeuttaa paikallisten koulunkäynti- ja työntekomahdollisuuksia.

– Otamme kaikenlaiset silmälasit vastaan. Ei ole sellaista määritettä, että minkälaiset kelpaavat ja mitkä eivät. Kaikki otetaan mielellään vastaan, sanoo optikko Karjalainen.

Kainuulaiset ovat optikon mukaan aktiivisia silmälasien lahjoittajia. Liikkeen tiloissa on monia laatikoita täynnä erilaisia ja eri-ikäsiä laseja.

– Meille tuodaan viikottain silmälaseja ympäri Kainuuta. Ei ole suoranaista piikkiaikaa, mutta ympäri vuoden saamme laseja avustukseen.

Näköongelmat olisi pääosin korjattavissa silmälaseilla

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan 90 prosenttia näköongelmista kärsivistä asuu kehitysmaissa.

Suurelle osalle lasit saattavat olla ensimmäiset, eli vertailukohtaa mukavuudessa ei ole. Heille on tärkeintä nähdä hyvin.

Taru Karjalainen

Näistä merkittävä osa olisi korjattavissa pelkillä silmälaseilla, kertoo Vision for all -järjestö, joka tekee yhteistyötä optiikkaliike Specsaversin kanssa.

– Yhteistyössä lähdemme viemään lahjoituksina tuotuja silmälaseja Tansaniaan, Taru Karjalainen valaisee.

Avustusmatkalla teetetään paikallisille näöntarkastuksia ja jaetaan sopivan tehoisia silmälaseja. Karjalaisen mukaan lasien mukavuus ei ole avunsaajille tärkeintä.

Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

– He ovat kiitollisia ihan kaikesta, mitä voimme heille tehdä. Suurelle osalle lasit saattavat olla ensimmäiset, eli vertailukohtaa mukavuudessa ei ole. Heille on tärkeintä nähdä hyvin.

Lahjoituksina saadut silmälasit menevät lajittelun kautta suoraan apua tarvitseville.

– Kaikki apu menee kyllä ihan varmasti perille. Minä menen matkalle mukaan varmistamaan sen, toteaa optikko Taru Karjalainen.