1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Palkittu irakilaiskirjailija Hassan Blasim viimeistelee uuden teoksensa Saaren kartanossa

Irakilaiskirjailija Hassan Blasim on saanut uuteen romaaniinsa apurahaa Koneen Säätiöltä. Nyt hän viimeistelee teoksensa säätiön ylläpitämässä kartanossa. Saaren kartano tarjoaa residenssipaikan 48 hakijalle.

Kirjailija Hassan Blasim sanoo varovansa sanojaan Irakissa olevan perheensä vuoksi. Kuva: Yle

Palkittu irakilainen kirjailija-elokuvaohjaaja Hassan Blasim on nimekkäimpiä Saaren kartanon uusista taiteilijoista. Koneen Säätiön ylläpitämä Saaren kartano tarjoaa ensi vuonna taiteilijaresidenssipaikan 48 hakijalle. Hakemuksia saapui lähes 285.

Tampereella asuva Blasim kirjoittaa kriittisesti arabikulttuurista ja sen tabuista, mikä ei olisi mahdollista monissa arabimaissa. Kuluvana vuonna hän on saanut The Independent -lehden ulkomaisen kirjallisuuden palkinnon Irakin Purkkajeesus -novellikokoelmastaan sekä PEN-järjestön stipendin toimittamastaan novellikokoelmasta Iraq + 100. Blasim haluaa käyttää residenssiaikansa Saaren kartanossa tulevan romaaninsa viimeistelyyn.

Kartanossa myös perfomanssia ja sirkusta

– Saareen on taas tulossa mahtava joukko eri alojen taiteilijoita. Tuskin maltan odottaa, että saan nähdä, mitä kaikkea uutta ja ihmeellistä täällä ensi vuonna syntyy, sanoo Saaren kartanon toiminnanjohtaja Hanna Nurminen Säätiön tiedotteessa.

Kartanoon tulevat työskentelemään Blassimin lisäksi muiden muassa performanssitaiteilija Anaïs Héraudja sirkustyöryhmä Metsäläiset.