Trafin kumppanuus ei kiinnostanut kymenlaaksolaisia venekauppiaita

Veneliikkeillä on ollut mahdollisuus tarjota rekisteröintipalveluita myymälöissään sen jälkeen, kun venerekisteri siirtyi kesällä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille. Kymenlaaksolaisyrittäjät hoitavat rekisteröinnin asiakkaan puolesta, mutta eivät ole ainakaan vielä innostuneet tarjoamaan rekisteröintipalvelua itse.

liikenne
Veneitä venekaupassa
YLE / Raine Martikainen

Kymenlaaksolaiset venekauppiaat eivät ole lisänneet veneiden rekisteröintipalvelua valikoimaansa. Venerekisteri siirtyi elokuun alusta maistraateilta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafille.

Veneliikkeet ovat voineet ryhtyä Trafin kumppaneiksi ja tarjota rekisteröintipalveluita myymälöissään. Yksikään veneliike Kymenlaakossa ei ole tähän kuitenkaan tarttunut.

Esimerkiksi kotkalaisesta Lekemarinista kerrotaan, että katsastusasemat palvelevat Kymenlaaksossa niin hyvin, ettei niiden kanssa ole syytä lähteä kilpailemaan.

– Se teettäisi meille vain lisätyötä, eikä meillä ole sellaiseen resursseja, sanoo Lekemarinin yrittäjä Ari Tanner.

Veneliikkeet hoitavat kuitenkin edelleen rekisteröinnin asiakkaan puolesta silloin, kun kaupat veneestä on tehty. Kouvolalainen Menokone rekisteröi myymänsä veneet Lahden toimipisteensä kautta, jossa rekisteröintipalvelu päätettiin ottaa käyttöön.

– Varmaan jossain vaiheessa mekin otamme. Siihen tarvitaan kuitenkin ensin koulutusta, sanoo Menokoneen Kouvolan myymälän myymäläpäällikkö Tomi Siiropää.

Lekemarinissakin harkitaan vielä asiaa, mutta vain itse myytyjen veneiden kohdalla.

– Siitä on se hyöty, ettei tarvitse ajaa kahden kilometrin matkaa katsastusasemalle, Tanner toteaa.

Trafin nykyään ylläpitämä uusi venerekisteri sai joiltakin venekauppiailta välittömästi negatiivisen vastaanoton. Sitä pidettiin monimutkaisena ja byrokraattisena. Mielipiteet Lekemarinin ja Menokoneen välillä jakautuvat.

– Se on työläs. Paperitöitä on enemmän kuin ennen, Siiropää kertoo.

– Uusi rekisteri on hyvä. Sieltä saa aiempaa paremmat ja kattavammat tiedot veneistä ja perämoottoreista. Rekisteri vastaa nyt automaailman vastaavaa, Tanner hehkuttaa.