Lappi aborttitilastojen kärjessä – nyt useita teinien raskaudenkeskeytyksiä

Vuonna 2013 Lapin sairaanhoitopiiri oli Suomen kärjessä suhteellisissa aborttiluvuissa, kertoo tuore Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilasto. Tänä syksynä huomiota on taas herättänyt useiden yläasteikäisten hakeutuminen raskaudenkeskeytykseen Lapin keskussairaalan naistenklinikalle.

Kotimaa
Nuori nainen pitää käsissään aborttia käsittelevää kirjaa.
Nuorena ja usein tehty abortti voi johtaa jopa lapsettomuuteen myöhemmin, muistuttaa Lapin keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri Katja Hämeenoja.Yle

Lapin keskussairaalan alueella tehtiin suhteessa eniten raskaudenkeskeytyksiä koko maassa viime vuonna, kertoo THL:n tuore tilasto. Vuonna 2013 Lapin sairaanhoitopiirin alueella tehtiin 12 raskaudenkeskeytystä tuhatta hedelmällisyysikäistä naista kohti, kun edellisvuonna luku oli 11,1.

Koko maassa raskaudenkeskeytyksiä tehtiin 8,7 tuhatta naista kohti. Lapin luvut ovat kokonaisuudessaan kurjat, sillä Länsi-Pohjan keskussairaala on toisena tilastoissa 11,9 abortilla tuhatta 15-49-vuotiasta naista kohti.

Kuluva vuosi näyttäisi kääntävän jo pitkään jatkuneen ikävän kehityksen laskusuuntaan, ainakin Lapin sairaanhoitopiirin alueella. Syyskuun loppuun mennessä Lapin keskussairaalassa on tehty 166 raskaudenkeskeytystä.

– Jos tämä jatkaa kasvuaan loppuvuoden ajan, pääsemme noin 220:een, ylilääkäri Katja Hämeenoja LKS:n naistenklinikalta sanoo. Hän kuitenkin muistuttaa, että tämäkin on valtakunnallisesti suuri määrä.

Viime vuonna Lapin sairaanhoitopiirissä tehtiin THL:n mukaan 276 raskaudenkeskeytystä. Tämä taas on 19 enemmän kuin vuonna 2012.

Yläasteikäisiä tullut nyt klinikalle

Huolestuttavaa on, että teini-ikäisille on tehty abortteja tänä syksynä silmiinpistävän paljon.

Koulussa pitää kertoa avoimesti ja ilman suuria tunnelatauksia seksuaalisuudesta, ehkäisystä ja ehkäisyn tarpeellisuudesta.

Ylilääkäri Katja Hämeenoja

– Meillä on ollut erittäin ikävä huomio tämän syksyn aikana: Meillä on aikaisempaa huomattavasti paljon enemmän yläasteikäisiä raskaana olevia tyttöjä, Katja Hämeenoja sanoo.

Tarkkaa lukumäärää LKS:stä ei tällä hetkellä pystytä sanomaan.

Katja Hämeenoja muistuttaa, että abortissa on riski verenvuotoihin tai tulehduksiin, vaikka yleensä keskeytykset sujuvatkin ongelmitta.

– Mitä nuoremmille ja mitä useammin näitä raskaudenkeskeytyksiä tehdään, niin sitä enemmän niistä voi olla sitten jatkoharmia elämässä, Hämeenoja muistuttaa.

– Se voi pahimmassa tapauksessa johtaa siihen, ettei pysty saamaan myöhemmässä vaiheessa lapsia.

Ylipäätään alle 20-vuotiaiden raskaudenkeskeytyksiä on Lapin sairaanhoitopiirissä tilastojen mukaan muuhun maahan nähden runsaasti. Nuoria raskautensa keskeyttäneitä oli vuonna 2013 11,9 tuhatta vastaavan ikäistä naista kohti. Suhteelliset luvut olivat Lappia synkempiä ainoastaan Kainuun ja Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiireissä.

Oikeanlainen ja riittävä valistus

Mutta miten saada päätään nostava teiniraskausilmiö kuriin? Television teiniäitiyttä kuvaavat sarjat pitäisi saada totuudenmukaisemmiksi, Katja Hämeenoja toivoo.

– Minä olen vähän huolissani katsellut tätä televisiosta tulevaa Teiniäidit-sarjaa, jossa vähän valitettavasti ihannoidaan teiniäitiyttä, hyvin nuorella iällä raskaaksi tulemista ja lapsen saamista. Toivoisin, että tähän asiaan puututtaisiin ja sarja realistisemmin kertoisi nuorten naisten raskauksista ja heidän synnytyksistään.

Hämeenoja toivoisikin nuorille – sekä tytöille että pojille – parempaa seksuaali- ja ehkäisyvalistusta, useammasta suunnasta.

– Koulussa pitää kertoa avoimesti ja ilman suuria tunnelatauksia seksuaalisuudesta, ehkäisystä ja ehkäisyn tarpeellisuudesta. Toivoisin myös sellaista, että vanhemmat keskustelisivat lastensa kanssa tästä asiasta.

Hän herättelee myös päättäjiä: kuntien pitäisi jakaa ilmaisia ehkäisyvälineitä nuorille vaikkapa kaksikymmenvuotiaaksi asti. Näinhän jo sosiaali- ja terveysministeriökin on suositellut.

– Mitä helpommin saatavaksi se ehkäisy tehdään, sitä useammin sitä käytetään.

Ainakin Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä aiottiin ainakin vielä viime vuonna selvittää, voivatko kunnat jakaa ehkäisyvälineitä nuorille. Lapin keskussairaalan naistenklinikalta kerrotaan, että kunnat tekevät tällaiset päätökset itsenäisesti.

Raskaudenkeskeytykset/1000 hedelmällisyysikäistä naista

2010

2011

2012

2013

Lapin sairaanhoitopiiri

10,7

11,1

11,1

12

Koko maa

8,8

9,2

8,7

8,7

Alle 20-vuotiaiden abortit/1000 vastaavanikäistä naista

2010

2011

2012

2013

Lapin sairanhoitopiiri

11,9

14,8

12,7

11,9

Koko maa

12,2

12,7

10,9

10,5

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos