1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Superpesiksen tähtikultti on murtumassa

Miesten Superpesiskenttiä vuosia hallinneessa Sotkamon Jymyssä ratkaisee jatkossa yhä enemmän päivän kunto, ei pelaajan nimi. Tähtiä ei toki heitetä romukoppaan, mutta jokaiseen tilanteeseen halutaan laittaa pelipaikkansa paras pelaaja.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Tähtikultti on joutumassa romukoppaan miesten Superpesiksessä. Kenttiä vuosia hallinneessa Sotkamon Jymyssä ollaan siirtymässä aikaan, jossa päivän kunto nousee entistä selvemmin maineen edelle.

Vaikka mestarijoukkueen runko jatkaa pääosin pitkillä sopimuksilla, osa pelaajista joudutaan vuokraamaan muualle nuorten esiinmarssin alta.

SuperJymyn urheilutoimenjohtaja Mikko Kuosmanen sanoo, että sopimustilanne on erittäin hyvä. Siinä mielessä onkin, että Jymyllä on valinnanvaraa erilaisiin tilanteisiin ensi vuodelle.

Sopimukset ovat pitkiä, joten se takaa valinnanvaran ja pitkäjänteisen kehittämisen mahdollisuuden jo useamman vuoden päähän eteenpäin. Tämä ei toisaalta tarkoita sitä, että Jymy olisi pikkuhiljaa poimimassa tähdet muilta. Kuosmasen mukaan tilanne on oikeastaan päinvastoin.

– Joukkueiden rakentamisessa tuijotetaan liikaa selkälappuja ja nimiä. Meillä ratkaisee jatkossa yhä enemmän päivän kunto ja se, miten pelaajan rooli vahvistaa joukkuetta. Toki usean vuoden aikana hankittu nimi ja maine painaa sen, että kokenutta katsotaan suuremmalla kärsivällisyydellä kuin kokematonta. Jos peli ei kuitenkaan kulje, rooli muuttuu varsin nopeasti.

Nuoret tekivät tähtiä

Mikko Kuosmanen ei ole viemässä tähtipelaajilta mitään pois, mutta hän muistuttaa, että esimerkiksi päättyneen kauden tähtien urakan takana oli nuorten läpimurto, mikä mullisti koko joukkueen pelaamisen.

Meidän vanha runko pääsi kotiuttamaan sellaisia kavereita, jotka tulivat puolitoista metriä lujempaa kotiin ja menivät pesänvälejä lujempaa kuin konkarit.

Mikko Kuosmanen

– Niilo Piiponniemi, Niko Korhonen ja osaltaan myös Jere Wikström toivat selkeästi uuden elementin peliin. Meidän vanha runko pääsi kotiuttamaan sellaisia kavereita, jotka tulivat puolitoista metriä lujempaa kotiin ja menivät pesänvälejä lujempaa kuin konkarit.

– Tavallaan vanhan rungon hyvyys oli aika pitkälti tuon juoksuvoiman ansiota. Jymyn harjoittelu viedään jatkossa enemmän ja enemmän jalkavoimaan ja nopeuteen, sanoo Kuosmanen.

Jymy ei ole ainoa seura, joka on kääntämässä ajatteluaan uusille urille. Kuosmasen mukaan esimerkkinä ajattelutavasta voi olla Koskenkorva, josta viime kaudella lähti neljä kovaa pelaajaa.

– Siitä huolimatta seura paukutteli edelliskauden malliin, bensa loppui vasta kalkkiviivoilla. Minä uskon, että muillakin seuroilla on samanlaisia ajatuksia, ja se saa Superpesiksen tulevaisuuden näyttämään valoisalta.

Joukkue ensin -ajattelu käy tähdillekin

Nopeasti voisi ajatella, että tähti haluaa olla tähden asemassa, mutta näin ei ole Jymyssä. Jatkosopimukset seuran kanssa tehneet Roope Korhonen ja Toni Kohonen käyvät hyvinä esimerkkeinä.

Kuluneella kaudellakin tuli sellaisia pelejä, joissa en ollut omaan suoritukseeni täysin tyytyväinen.

Toni Kohonen

Lajin huippuosaajat sanovat suoraan, että janoavat lisää menestystä, mutta ensin tulee joukkue. Tämän kauden päätteeksi palkintopöydät puhdistanut mestarilukkari Toni Kohonen toteaa, että onnistumiset ja epäonnistumisetkin kulkevat joukkueen kautta.

– Kuluneella kaudellakin tuli sellaisia pelejä, joissa en ollut omaan suoritukseeni täysin tyytyväinen. Joukkueen menestys ja voitettu mestaruus menevät kuitenkin aina kaiken edelle, sanoo Kohonen.

– Varmasti ensi vuonnakin yritetään mestaruutta. Sitä katsotaan kuitenkin vasta, kun joukkue kokoontuu ja päätetään, millaisin tavoittein lähdetään jatkamaan matkaa kaudelle 2015, Kohonen jatkaa.

Kuosmasen mukaan Jymyyn ei tule enää pelaajia ulkopuolelta. Jokeri Jani Komulaisen kanssa kuitenkin keskustellaan vielä pelaajan tulevaisuudesta. Myös ulosvuokrauksista jatketaan keskustelua.