1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vitamiinimarkkinoiden trendi vie kohti vahvempia valmisteita – “Niitä ei voi syödä hulvattomasti”

Syksyllä vitamiini- ja kivennäisaineiden myynnissä on piikki. Eniten vitamiinivalmisteita käyttävät pääkaupunkiseudulla asuvat korkeasti koulutetut naiset.

Kotimaan uutiset
Myyjä asettelee vitamiinipurkkeja hyllyyn.
Antti Tuominen / Yle

Vitamiinien ja kivennäisaineiden kauppa kasvaa tasaiseen tahtiin, vaikka moni muu kaupan ala sakkaa. Trendi on, että markkinoille on tullut yhä vahvempia valmisteita.

Kattavaa tilastoa vitamiinien myyntimääristä ei ole saatavilla, mutta 5 vuoden välein tehtävä Finravintotutkimus antaa osviittaa. Ravintolisien eli vitamiini-, kivennäis- ja rasvahappovalmisteiden käyttö on tutkimuksen mukaan voimakkaassa, noin 10 prosenttiyksikön kasvussa.

Vuonna 2012 ravintolisiä käytti 43 % miehistä ja 64 % naisista, kun vuonna 2007 luvut olivat 33 % miehistä ja 52 % naisista.

Terveystuotteiden kauppa kasvaa tasaisesti

IMS Health tilastoi apteekkien vitamiinimyynnin määrää. Yhtiön luvut kertovat, että vitamiinien euromääräinen myynti apteekeissa kasvoi vuodesta 2011 vuoteen 2013 liki 19 prosenttia.

Vitamiinien tukkukaupan arvo apteekeissa oli vuonna 2011 noin 29 miljoonaa euroa ja vuonna 2013 jo 34,4 miljoonaa. Apteekkeja enemmän vitamiineja myyvät luontaistuote- ja päivittäistavarakaupat.

Pitkittynyt taantumakaan ei ole heikentänyt terveystuotealan näkymiä.

Mika Rönkkö

Suomen terveyskauppiaiden liitosta kerrotaan, että terveystuoteala on kasvanut koko 2000-luvun tasaisesti 3-5 % vuosivauhtia. Vitamiinien ja kivennäisaineiden myynti on noussut mukana.

– Huomionarvoista on, että vaikka eri toimialoilla on vaikeuksia, niin pitkittynyt taantumakaan ei ole heikentänyt terveystuotealan näkymiä. Kuluttajat haluavat edelleen pitää itsestään huolta, terveyskauppiaiden liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö sanoo.

Yleisimmin napataan D-vitamiinia

Sekä Finravinto-tutkimus että IMS Healthin luvut kertovat, että D-vitamiini on lyönyt itsensä viime vuosina vahvasti läpi. Esimerkiksi apteekkiyynnissä D-vitamiini kiilasi vuonna 2012 monivitamiinivalmisteiden ja B-vitamiinin ohi.

Ravintolisille ei ole ennakkotarkastusjärjestelmää, jossa kaikkien myyntiin tulevien tuotteiden koostumus ja turvallisuus etukäteen arvioitaisiin ja varmistettaisiin. Markkinoille tuotavista ravintolisistä on kuitenkin tehtävä ilmoitus Elintarviketurvallisuusvirasto Eviralle.

Eviran ylitarkastaja Anna Mitzrahin mukaan trendinä on, että koko ajan markkinoille tuodaan uusia, entistä vahvempia tuotteita.

Vitamiinivalmisteiden maksimirajoja ei ole Suomessa määritelty.

– Monissa valmisteissa hätistellään jo turvallisen saannin rajoja, Mizrahi sanoo.

Asuinpaikka ja koulutustausta vaikuttavat lisien käyttöön

Eniten ravintolisiä käyttävät pääkaupunkiseudulla asuvat, korkeasti koulutetut naiset. Eli ne, jotka syövät jo muutenkin monipuolisesti.

Entivanhaanhan kaikki vitamiinit oli rekisteröity lääkkeiksi ja edelleenkään niitä ei voi syödä hulvattomasti.

Eila Tervola

Tampereen Tesoman apteekkari Eila Tervola muistuttaa, että saantisuositukset kannattaa pitää mielessä.

– Täytyy muistaa se, että entivanhaanhan kaikki vitamiinit oli rekisteröity lääkkeiksi ja edelleenkään niitä ei voi syödä hulvattomasti – ne eivät ole ruokaa.

Tervolan mukaan vitamiinien tyypillistä vitamiinien ostajaa on vaikea määritellä.

– Tyypillinen on aika laaja käsite, mutta esimerkiksi perheen äidit, jotka huolehtivat koko perheen jaksamisesta. Iso ryhmä ovat myös vanhemmat ihmiset, jotka tietävät itse, että eivät syö enää suositusten mukaisesti.

Juttua korjattu klo 16.17: Ravintolisät luetaan elintarvikkeisiin ja toisin kuin jutsussa aiemmin väittettiin niiden myyntiin ei tarvita lupaa.

Lue seuraavaksi