1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Huumeringistä epäiltyjen nuorten määrä tuplaantui Turun seudulla

Poliisin listassa on tällä hetkellä 70–80 nuoren nimet. Huumerinki on tutkinnan edetessä levinnyt Turusta ainakin Lietoon ja Raisioon. Kyse on pääasiassa kannabiksesta, mutta lisäksi tutkinnassa on noussut esiin viitteitä ekstaasin käytöstä.

Kuva: Yle

Vyyhti alkoi purkautua, kun kaksi nuorta jäi kiinni kannabiksesta Down By The Laiturissa tämän vuoden heinäkuun lopussa. Hetken päästä näytti siltä, että ringissä on mukana 40 nuorta pääasiassa yhdestä turkulaiskoulusta. Nyt  poliisin listassa on jo 70–80 nuoren nimet. Epäillyt ovat iältään 15–19-vuotiaita, mutta suurin osa on alaikäisiä.

– Koska tämä on laajentunut tällä tavalla, nämä kaksi, jotka jäivät silloin kiinni, eivät välttämättä tunne enää kaikkia, vaan tässä on yksittäisiä liittymäkohtia joko harrastusten tai koulun kautta, kertoo ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilä.

Kyse ei ole enää pelkästään turkulaisesta ringistä. Huumeet ovat vaihtaneet omistajaa myös Raisiossa ja Liedossa.

– Kuntarajat, koulupiirirajat ja kielelliset rajat ovat ylittyneet, Aro-Heinilä jatkaa.

Suurinta osaa nuorista epäillään kannabiksen käytöstä. Ringin tutkinnan yhteydessä poliisin tietoon on myös tullut viitteitä ekstaasin käytöstä. Aro-Heinilän mukaan ekstaasi pysyi pitkään lähes poissa Turusta, mutta nyt sitä on taas takavarikoitu.

– Pääsääntöisesti on kyse on kannabiksesta, mutta on saatu yksittäisiä viitteitä mahdollisesta ekstaasin käytöstä. Se on ollut onneksi pientä, mutta huolestuttavaa on tietysti, jos se on rinnalla vaihtoehtona edes pienessä osassa.

Aikuisia välikäsiä ei enää kaivata

Aro-Heinilän mukaan yksi syy siihen, miksi Turun seudun kannabisrinki on päässyt paisumaan näin suureksi on, että nuorten suhtautuminen kannabikseen muuttuu jatkuvasti positiivisemmaksi.

– Asenteet ovat enemmän kuin pikkaisen höltyneet. Nuoret itse sanovat, että pelko siitä, että jäisi kiinni, on todella pieni.

Toinen syy on nuorten kasvava omatoimisuus. Kauppa ja kasvatus hoituvat omassa porukassa. Tämä piirre on tullut esille myös kesällä paljastuneessa laajassa kannabisringissä.

– Nuoret ovat niitä, jotka sitä kauppaa tekevät. Samalla, kun he itse käyttävät, he myyvät toinen toisilleen. Tässä ei ole mitään aikuisia ulkopuolisia, jotka toisivat sen. Kyllä se kannabiksen kotikasvatuksesta kertoo. Ainetta on vain koko ajan enemmän ja enemmän saatavilla.

Kannabis leviää kouluissa, harrastuksissa ja kotibileissä.

– Aikanaan ollaan puhuttu paljon siitä, että kun lapsilla on hyvät harrastukset, niin tällaisia murheita ei ole, mutta tässä on tullut osittain romutettua se. Voidaan olla harrastuksissa, jotka vaatii monta kertaa viikossa harjoituksia ja silti tulee näitä.

Todennäköisimmin kannabista on kuitenkin tarjolla kotibileissä. Aro-Heinilän mukaan suljetuissa pienen porukan bileissä kieltäytyminen on vaikeampaa kuin kadulla tai koulussa.

– Jos kymmenkunta nuortakin kokoontuu, siihen mahtuu usein yksi nuori, jolla on suhde kannabikseen tai kaverin kaveri, joka tulee sinne, koska ajattelee, että siellä on uusi markkinointiryhmä.

Aro-Heinilän mukaan kannabista kasvattavat yleensä nuoret miehet, jotka ovat jo muuttaneet pois vanhempiensa luota.

– Yksi on ollut sellainen, että 15-vuotias kasvatti omassa huoneessaan, jonne vanhemmat eivät saaneet mennä. He olivat ihmeissään, kun poliisi tuli kotiin, että saadaanko me mennä sinne, kun he eivät saa. Onneksi suurin osa aikuisista uskaltaa ja haluaa mennä lastensa huoneisiin.

Aro-Heinilän mukaan alaikäiset kasvattavat kannabista jonkin verran luonnossa kesällä. Viime kesänä viljelmiä löytyi mm. Kaarinasta, Salosta ja Naantalin Rymättylästä.

Kyseessä yksi laajimmista nuorten huumeringeistä

Vuodesta 1996 huumeriskosten parissa työskennellyt Aro-Heinilä ei muista toista yhtä suurta alaikäisten huumejuttua Varsinais-Suomesta.

– 2011 Liedossa jäi 40 kiinni ja pari vuotta sitten liitettiin (Turun) Puropellon kouluun samanlainen juttu. Siinä oltiin 40–50 välillä. Nyt puhutaan 70–80, joten tämä on minun urani laajin juttu henkilömäärällisesti.

Viimeisen parin vuoden aikana kannabiksesta on jäänyt kiinni 130–150 alaikäistä vuodessa. Tämän vuoden osalta tilastot näyttivät valoisammilta, mutta laajan ringin paljastuminen synkensi luvut kertaheitolla.

– Tälle vuodelle on nyt satasen raja rikottu, joten todennäköisesti 130 pyykki menee rikki ennen joulukuun loppua.