Suomalaiskurdi: Syyria ja Isis puhuttavat koko ajan

Porilaisnuorukaisen epäilty värväytyminen Isis-taistelijaksi järkyttää Porin kurdiyhteisöä. Porissa asuvan kurdin mielestä Isisin toimiin ei puututa, koska kyseessä on muslimialue.

Ulkomaat
Kemal Keskin tekee pitsaa.
Karri Laihonen / Yle

Ravintoloitsijana toimiva porilainen kurdi Kemal Keskin on seurannut Isisin toimia kauhistuneena. Hän seuraa tiiviisti, mutta järkyttyneenä uutisia Syyrian levottomuuksista.

– Ihan kauhealta tuntuu. Ei sitä voi sanoin kuvailla. Siellä tapetaan ihmisiä, Kemal Keskin sanoo.

Isis-järjestö rekrytoi ponnekkaasti nuoria taistelemaan riveihinsä. Turkkilaisen lehden mukaan Isisin riveissä taistelee jopa neljä tuhatta eurooppalaista. Kemal Keskin toteaa Isisin käyttävän voimakkaasti sosiaalista mediaa propagandan levittämiseen.

Nyt Porissa puhuttaa nuoren opiskelijan mahdollinen lähtö taistelujen melskeeseen..

– Monet Euroopassa asuvat nuoret kurdit tietävät jonkun, joku on siellä taistelemassa, elleivät sitten jopa itse ole siellä, hän kertoo.

"Muslimeja tapetaan koko ajan"

Kemal Keskin kauhistelee terroristijärjestöön värväytyvien nuorien kohtaloa, mutta ymmärtää toisaalta heidän motiivejaan.

– Ihmiset ajattelevat, että me olemme vain muslimeja ja meitä tapetaan koko ajan. Jos olisi kyseessä kristittyjä, mentäisiin heti väliin, Kemal Keskin viittaa Etelä-Sudanin itsenäistymiseen.

Kemal Keskin kertoo Syyrian levottomuuksien puhuttavan jatkuvasti perhepiirissä. Haave kurdien omasta valtiosta asuu vahvasti ravintoloitsijassakin, mutta väkivallan kautta hän ei ratkoisi asioita.

– Ihmettelemme, miten joku voi teurastaa toisia ihmisiä ja olla noin raaka. Minä en voisi tappaa edes eläintä, hän sanoo.