Syyrialaispakolaisia eivät odota Suomessa luksuslukaalit – yhdet ruokailuvälineet, sänky ja tyhjä olohuone

Lappeenrannassa valmistaudutaan vastaanottamaan Syyriasta saapuvia kiintiöpakolaisia. Monet pakolaisista ovat joutuneet jättämään taakseen kotimaansa lisäksi myös sukulaisensa.

Syyria
KATTILA
Alex Turunen / Yle

Lappeenrantaan saapuu tällä viikolla 21 syyrialaispakolaista. SPR on kouluttanut vapaaehtoisia heidän ystävikseen auttamaan käytännön arjesta selviämisessä.

– Olen itse asunut ulkomailla yli 30 vuotta ja tiedän, minkälaista on tulla toiseen maahan, oppia uusi kulttuuri ja uusi kieli, SPR:n kouluttama Riitta Selenius perustelee vapaaehtoiseksi kouluttautumistaan.

Lappeenrannan viranomaiset ovat käyneet valitsemassa Suomeen pääsevät pakolaiset tuhansien hakijoiden joukosta. Suomeen on valittu ne, joiden katsotaan soputuvan uuteen maahan mahdollisimman hyvin, kuten nuoret perheet, joissa naiset ovat miehensä kanssa mahdollisimman tasa-arvoisia.

Kaikille on kasattu valmiiksi avaimet uuden elämän alkuun.

– Kyseessä on ihan peruspaketti, johon kuuluu sänky, ruokapöytä, tuolit, yksi hyllykkö ja vauvansänky, maahanmuuttajien ohjaaja Natalja Svidkovskaja Eksotesta luettelee.

Keittiön varustuksiin kuuluu muun muassa kattilan ja paistinpannun lisäksi yhdet aterimet jokaiselle.

Olohuone on verhoja, hyllykköä ja lamppua lukuun ottamatta tyhjillään. Tarkoituksena on, että saapuvat pakolaiset hankkivat itse mieleisensä huonekalut asuntoon. Asunnon kaapit ovat tyhjillään, vaikka tyypillisesti pakolaiset voivat tuoda mukanaan korkeintaan matkalaukullisen tavaraa eli lähinnä omat vaatteensa.

Suomen ilmasto voi yllättää

Tukihenkilöt opastavat tulijoita esimerkiksi kaupassa asioinnissa tai ilmastoon sopivassa pukeutumisessa.

– Heille voi olla vaikeaa esimerkiksi sähköhellan käyttö, jota he eivät tunne, koska näissä maissa käytetään yleensä kaasua, Selenius selventää.

Seleniuksen mukaan myös esimerkiksi kauppareissu ja siellä hedelmien punnitseminen voivat olla uutta.

Pitkän matkan päästä saapuvia tulijoita asunnoissa odottaa ruokaa yhden päivän tarpeita varten. Tämän jälkeen heidän on itse hankittava kaupasta tarvitsemansa elintarvikkeet.

Tuleva tukihenkilö arvelee ainakin byrokratian sekä Suomen ilmaston tuovan haasteita.

– Eiväthän he siellä Syyriassa ole tottuneet kylmään talveen, mutta kyllä uskon, että valoa löytyy täällä heidänkin elämäänsä, Selenius luottaa.