1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. A-studio

"Terroristeiksi leimatut" tekivät kampanjan Facebookiin

Monet muslimit ovat pöyristyneet siitä, kuinka terrorismiteoista epäillyt miehet on leimattu julkisuudessa jo ennen oikeusprosessin alkua. Siksi osa heistä loi Facebookiin Terroristiksi leimattu -kampanjan.

Kuva: Facebook

Helsingin käräjäoikeus vangitsi viime viikolla neljä suomalaismiestä epäiltyinä eriasteisista terrorismirikoksista. Keskusrikospoliisi epäilee heidän osallistuneen aseellisen ryhmän toimintaan ulkomailla. Käytännössä heidän epäillään taistelleen Syyriassa.

Yksi vangittiin poissaolevana. Ylen tietojen mukaan hän on Turkissa.

Poliisi tutkii kaikkia tapauksia terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä murhina, vaikka oikeus ei hyväksynytkään murhaepäilyä vangitsemisperusteeksi kahden henkilön kohdalla. Seuraavan kerran oikeus ottaa kantaa loppuviikosta, riittääkö poliisin näyttö jatkamaan kaikkien vangitsemista.

Terrorismisyytöksiä seurannut mediakohu on herättänyt muslimeissa voimakkaita reaktioita. Pääkaupunkiseudun muslimiyhteisöissä vangitut miehet tunnetaan hyvin. Monien mielestä heidät on tuomittu ennen kuin oikeudenkäynti on alkanutkaan.

– Me Suomen islamilaiseen yhteisöön kuuluvat jäsenet olemme erittäin huolissamme näistä syytöksistä. Olemme vakuuttuneita siitä, etteivät nämä henkilöt ole syyllistyneet minkäänlaisiin terroritekoihin. Päinvastoin heidät tunnetaan yhteisössämme humanitaarisesta työstä sekä maailmalla tapahtuvien ääri-ilmiöiden vastustamisesta, kertoo Ali Assefa, yksi kampanjan vetäjistä ja Nuoret Muslimit ry:n puheenjohtaja.

Terroristiksi leimattu -sivu luotiin pikavauhtia perjantaina ja siihen on liittynyt 440 henkilöä. Heistä useat ovat vaihtaneet profiilikuvakseen kasvottoman muslimin. Assefan mukaan sen on tarkoitus herättää kysymään, onko jokainen ulkoisesti muslimilta näyttävä henkilö terroristi.

– Tavoitteenamme on puhua muslimien demonisointia vastaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Haluamme ehkäistä samankaltaisten aiheettomien syytösten lisääntymistä tulevaisuudessa. Aihe on erittäin tärkeä.