1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. aikuiskoulutus

Lappia tarvitsee lisätuloja rahoitusvajeen paikkaamiseksi

Koulutuskuntayhtymä Lappia ei saa kasaan tarvittavaa säästömäärää lähivuosien aikana. Leikkauksia pitää tehdä miljoonien edestä, mutta samalla pitäisi pystyä kehittämään esimerkiksi aikuiskoulutuspuolta tulojen kasvattamiseksi.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Koulutuskuntayhtymä Lappia ei saa lähivuosina kokoon vaadittavia 6,5 miljoonan euron säästöjä. Jo päätetyillä ja lähivuosille suunnitelluilla leikkauksilla voidaan säästää kolmen vuoden kuluessa noin neljä miljoonaa euroa.

Lappia on tähän mennessä päättänyt parin miljoonan euron säästöt tuovista henkilöstövähennyksistä ja toimipisteiden lakkauttamisista Simossa, Kolarissa ja Pellossa.

Koulutuskuntayhtymän johtajan Virpi Liljan mielestä lähivuosien talousnäkymät ovat niin vaikeat, että vastaavia, kipeitä ratkaisuja voi olla vielä edessäkin päin.

– Kyllä me kohdataan vaikeita ratkaisuja edelleenkin. Meidän suurimmat menoerät ovat henkilöstökulut ja kiinteistökulut, mutta me tarvitsemme myös lisää tulopuolta, vaikkapa aikuiskoulutuksesta, Lilja sanoo.

Kiinteistöissä tiivistämisen varaa

Tiistaina kokoontuva yhtymähallitus päättää ensi vuoden säästöjen suurista linjoista eli raameista. Varsinaiset yksityiskohdat hiotaan marras-joulukuussa yhtymävaltuustossa ja -hallituksessa.

– Taloussuunnitelmakaudella eläköitymisten piirissä on noin pari-kolmekymmentä henkilöä. Vaikutus kokonaisuudessaan olisi toista miljoonaa euroa, Lilja laskee.

– Lisäksi kiinteistöratkaisuilla voidaan vähentää tiloja noin kymmenen tuhatta neliötä, mikä sekin on euroissa miljoonan luokkaa.

Viime aikoina pinnalla on ollut Keminmaan toimipisteen kohtalo. Liljan mukaan asia riippuu Kemi-Tornio alueen kokonaisuudesta - tiivistämisen varaa on Tornion kampuksellakin "ainakin parin rakennuksen verran".

Kasvua haetaan aikuiskoulutuksesta

Kaikkiaan taloudessa kurottavaa on kuitenkin tämän ja kahden seuraavan vuoden aikana yhteensä 6,5 miljoonaa euroa, joten pelkästään säästöt eivät riitä.

– Säästöjen saaminen on haasteellista senkin vuoksi, että meillä on talo täynnä opiskelijoita, joiden opinnot kestävät kolmesta kolmeen ja puoleen vuotta, Lilja muistuttaa.

– Ihan päättömästi ei siis voi ruveta lakkauttamaan. Ja onneksi Lappialla on varaa toimia harkitusti - tase on vahva ja henkilöstö on motivoitunutta.

Lappian suurista uudistuksista ensi vuonna voimaan astuu koko opiskelijakuntaa koskeva tutkintouudistus. Lisäksi uutta koulutusta on suunnitteilla tai valmisteilla CLT-puurakentamisen ja esimerkiksi autotekniikan ja biotalouden puolelle.

– Tehokkuutta ja tuottavuutta on kuitenkin parannettava kautta linjan koko organisaatiossa. Niitä on haettu tähänkin asti, Lilja sanoo.

– Olennaista tässä kaikessa on kuitenkin se, että nämä säästötoimet näkyisivät mahdollisimman vähän meidän opiskelijoille.