1. yle.fi
  2. Uutiset

Petteri Orpo: Suomi ja Baltian maat saamassa tukipaketin maitosektorille

Komissio valmistelee parhaillaan pakettia. Suuruusluokasta ei ole vielä mitään tietoa. Toiveissa on ollut, että Suomi ja Viro saisivat tukea yhteensä noin 150 miljoonaa euroa.

Kotimaan uutiset
Petteri Orpo.
Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.Jari Lam / Lehtikuva

Maatalousministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan EU:n maatalousministerit ovat päässeet sopuun Suomen ja Baltian maiden maitosektoreille valmisteltavasta tukipaketista. Maat ovat toivoneet pakettia, koska EU:n Venäjälle määräämät pakotteet ovat aiheuttaneet viljelijöille menetyksiä.

Orpon mukaan asiassa on otettu selkeä edistysaskel. Yksikään maa ei vastustanut pakettia, Orpo kertoi Luxemburgissa.

– Tuelle oli hyvinkin laajaa ymmärrystä ja Saksan ja Ranskan vahva tuki. Ei ollut nähtävissä mitään voimakasta pohjoinen-etelä-jakoa, maatalousministeri Orpo sanoi kokouksen päätyttyä Yle Uutisille.

– Lähes jokaisen puheenvuorossa eri puolilta Eurooppaa tuli esille joku oma murhe. Oli se sitten makrilli tai sitruuna tai persikka. Venäjän rajamaina meillä ja Baltian mailla ongelmat tulevat saman tien, kun tavara ei mene rajan yli.

Komissio valmistelee parhaillaan pakettia. Suuruusluokasta ei ole vielä mitään tietoa. Suomen maidontuottajien on laskettu saattavan menettää tänä vuonna 200–300 miljoonaa euroa, mikäli pakotteet jatkuvat. Toiveissa on ollut, että Suomi ja Viro saisivat tukea yhteensä noin 150 miljoonaa euroa.

Komission on päätettävä keskiviikkona, mistä rahat tukipakettiin otetaan.

Lue seuraavaksi