Jari Korkki: Viskiä, komisario Palmu!

Britannia on kohdellut irlantilaisia paljon pahemmin kuin yksikään aluehallintovirasto, todistaa Jari Korkki viskiblogissaan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Kurpan Kari on kaverini ja hotellinjohtaja, joka kymmenkunta vuotta sitten osui samaan aulabaariin Tampereella. Olin siinä Juicen ja muiden muusikoiden kantakapakassa jo vuosia salaa ihaillut ylähyllyn Middleton-merkkistä viskipulloa ja kerran jopa kysynyt sen hintaakin.

Tiesin kokemuksesta, että Middleton on irlantilaisen Jameson-viskimerkin 25-vuotias versio. Jamesonia tehdään nykyään maalla, Middletonissa. Dublinissa on vain museo ja myymälä.

Kari osti pullon tai oikeastaan ne lasilliset mitä siitä vielä riitti, 19,80 euroa neljästä senttilitrasta. Kaksi ja puoli lasia saatiin.

Kalliisti ostettujenjuomien ääressä jouduin kertomaan tarinan. Samaan aikaan, kun Suomi saavutti itsenäisyytensä, syntyi myös Irlannin vapaavaltio, Irish Free State. Se ei kuitenkaan Lontoon herroille kelvannut, vaan kansainyhteisö julisti Irlannin kauppasaartoon.

Katolilaiset irlantilaiset munkit keksivät whiskeyn 900-luvulla, eivät skotit.

Siis myös viskin. Ja nyt se uutinen: Katolilaiset irlantilaiset munkit keksivät whiskeyn Irlannissa 900-luvulla. Eivät skotit. Siis eivät skotit. Sanakin on iirin kieltä ja tarkoittaa ei kovin yllättäen elämän vettä.

Irlantilaisten onnettomuudeksi brittiläisen kansainyhteisön boikotti osui päällekkäin amerikkalaisten naurettavan kieltolain kanssa. Toisesta irlantilanen viski olisi saattanut selvitä, mutta ei sentään molemmista.

Skotit varastivat bisneksen. En ole mikään Irlannin tasavaltalaisarmeijan IRA:n ihailija, mutta kyllä minulle asuessani Lontoossa Kilburn High Roadin pubeissa tehtiin hyvin selväksi, että "Scotch and soda" on näillä kulmin kielletty tilaus. Kerran tai kaksi annoin pojille punnan kolehtiin "for the cause". Ei oikein vaihtoehtojakaan ollut. Tilanteessa.

Irlantilainen whiskey selvisi kotimarkkinoiden turvin. Tiedoksi aluehallintoviraston kytille, että Powers on Irlannin suosituin viskimerkki, siinä on vahva maku ja se maistuu hyvältä. Suosittelen.

Eikä sitä myydä ulkomaille, koska paddyt juovat kaiken kotipubissaan.

Mutta entäs se komisario Palmu? No kuka murhasi rouva Skrofin? Ja millaiset olivat jatkot? Vieläpä virka-aikana.

Jari Korkki
kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja