1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: Terroristinen tarkoitus määritellään laissa liian laveasti

Valtio-oikeuden ja kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin kirjoittaa blogissaan, että terrorismin käsitteen laajentava väärinkäyttö lyö korville todellisia pyrkimyksiä torjua terrorismia.

Kansainvälisen oikeuden professorin Martin Scheininin mukaan Helsingin käräjäoikeuden vangitsemispäätös niin sanotussa terrorismijutussa osoittaa Suomen terrorismirikoksia koskevan rikoslain olevan joiltakin osin ongelmallinen.

Helsingin käräjäoikeus päätti vangita viime viikon perjantaina kolme terrorismirikoksista epäiltyä miestä. Yksi miehistä vangittiin syytä epäillä -perustein terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta. Neljäs terrorismirikoksista epäilty vangittiin jo päivää aiemmin torstaina poissaoleva ja myös häntä epäillään terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta.

Scheinin pitää blogissaan (siirryt toiseen palveluun) ongelmallisena lainkohtaa, jossa määritellään "terroristinen tarkoitus". Hänen mukaansa se on määritelty liian laveasti EU:n terrorismipuitepäätökseen nojaten.

Scheinin kirjoittaa, että ainakin mediassa esiintyneiden tietojen perusteella näyttäisi siltä, että Helsingin käräjäoikeuden päätös voi perustua tilanteeseen, jossa "selvimmin ei ole kyse terrorismista". Hän toivoo kirjoituksessa, että Suomi olisi välttynyt ylilyönneiltä terrorismin torjunnassa.

– Kansainvälinen terrorismi on vakava asia ja edellyttää päättäväisiä toimia valtioiden taholta. Juuri siksi terrorismin käsitteen laajentava väärinkäyttö lyö korville todellisia pyrkimyksiä torjua terrorismia nyt ja tulevaisuudessa, hän kirjoittaa.

Kirjoituksesta uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi.