1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyspimeät näkyvät taas melatoniinin myyntipiikkinä

Yöhormoni melatoniini katoaa apteekkien hyllyiltä syksyisin. Soittokierros apteekkeihin kertoo, että melatoniinin myynnissä on piikki juuri kaikkein pimeimpään aikaan.

terveys
Nainen nukkuu.
Anne Niskanen / Yle

Apteekeista kerrotaan, että melatoniinin vaikutukset ovat hyvin asiakkaiden tiedossa ja sitä osataan hakea uniongelmiin. Proviisori Maija Lehtinen Hämeenlinnan Keskusapteekista sanoo, että tilastojen valossa melatoniinin kulutus kasvaa vuoden pimeimpään aikaan, vuodenvaihteen molemmin puolin.

– Ilmeisesti ihmiset hakevat kuitenkin talviväsymykseen helpommin apua. Kesällä koetaan ehkä, että ollaan pirteämpiä, vaikka nukuttaisiinkin vähemmän. Melatoniinivalmisteita on ollut tosin myynnissä reseptivapaana vasta vajaat kaksi vuotta, joten täysin varmoja päätelmiä tilastoista ei voi tehdä, mutta kyllä se nyt siltä näyttää, että yksi piikki on syksyllä.

– Tosin semmoinen on huomattava, että isompia pakkauksia myydään tasaisesti ympäri vuoden. Tilapäisiin unihäiriöihin myydään talviaikaan selvästi enemmän pienempiä pakkauksia, sanoo Maija Lehtinen.

Tilapäisiin unihäiriöihin myydään talviaikaan selvästi enemmän pienempiä pakkauksia.

Maija Lehtinen

Myös Riihimäen Majakka-apteekissa on huomattu syksyn myyntipiikki.

– Melatoniinin myynti on valtavasti lisääntynyt ja syksyllä sitä menee paljon. Valmisteella on jo paljon vakituisia käyttäjiä, arvioi apteekinhoitaja Krista Taipale-Kovalainen.

Miedompi melatoniini muuttui reseptivapaaksi vuoden 2013 alussa ja sen myynti on kasvanut siitä lähtien tasaisesti. Sen tarkkoja myyntimääriä ei ole tilastoitu.

Useita piikkejä?

Melatoniini on niin sanottu yöhormoni, jota erittyy aivoissa sijaitsevasta käpyrauhasesta. Valmiste lyhentää nukahtamisaikaa ja aikaerorasitusta. Apteekkari Anu Suomela Kutomon Apteekista Forssasta kertoo havainneensa, että syksyn lisäksi melatoniinin myynnissä on kasvua myös maaliskuussa.

– Kun myynti kasvaa lokakuussa ja maaliskuussa niin se voisi liittyä ehkä valon määrän vaihteluun ja kellojen siirtämiseen.

Anu Suomelan mukaan myynti kasvaa jonkin verran myös kesäkuussa.

– Tämä puolestaan voisi selittyä lomilla ja matkustamisella. Ihmiset pyrkivät helpottamaan aikaerosta johtuvaa väsymystä melatoniinilla.

Tämä on ilmeisesti huomattu myös lentokentillä, joissa melatoniinia myydään nykyään kolikkoautomaateissa.

Lue seuraavaksi