1. yle.fi
  2. Uutiset

Hallituksen OL4-päätös sekoitti ydinjätesoppaa

Posivassa hämmästellään, miten hallitus voi päättää ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakennusluvasta tilanteessa, jossa OL4-laajennuksen periaatepäätös on vaarassa raueta. Fennovoiman jätteitä Olkiluotoon ei edelleenkään haluta.

talous
Kuilun suuaukko ylhäältäpäin.
Ydinjäte loppusijoitetaan kallioperään useiden satojen metrien syvyyteen.Yle

Posivan ydinjätteen loppusijoituslaitoksen rakentamisluvasta on kehkeytymässä melkoinen sekasotku.

Posiva hakee rakentamislupaa Olkiluotoon rakenteilla olevaan ydinjätteen loppusijoituslaitokseen, jonne on tarkoitus loppusijoittaa olemassa olevien Fortumin ja TVO:n ydinvoimalaitosten lisäksi myös epävarman OL4:n ydinjätteet. Se jätti laitoksen rakentamislupahakemuksen valtioneuvostolle vuoden 2012 lopussa.

Hallitus päättää rakennusluvasta näillä näkymin maaliskuussa. Jos hallitus hyväksyy rakentamisluvan, joutuu se samalla antamaan luvan myös OL4-laajennukselle. Posivan toimitusjohtajan Reijo Sundellin mielestä rakentamislupaa ei voida käsitellä ilman OL4-laajennusta, koska sen periaatepäätös on maaliskuussa vielä voimassa.

Kinkkiseksi tilanteen tekee se, että OL4-laajennukselle vuonna 2010 annettu periaatepäätös raukeaa kesäkuussa, jos TVO ei hae rakentamislupaa OL4:lle ennen määräaikaa. Näin on käymässä, koska hallitus ei myöntänyt TVO:lle sen pyytämää jatkoaikaa OL4:n rakentamiselle.

Tämä on semmonen erikoinen juttu. Meidän kannalta tilanne on ristiriitainen.

Reijo Sundell, toimitusjohtaja, Posiva Oy

Käytännössä siis hallitus joutuu ratkaisemaan myöntääkö se rakennusluvan ydinjätteen loppusijoituslaitokselle tilanteessa, jossa osa laitoksen periaatepäätöksestä on suuressa vaarassa raueta.

Myös Posivassa tilannetta pidetään ristiriitaisena.

– Tämä on erikoinen juttu. Meidän kannalta tilanne on ristiriitainen. Emme tiedä miten työ- ja elinkeinoministeriö tämän asian suhteen käyttäytyy, Sundell kertoo.

Fennovoima-kortti ennallaan

Posiva ei ole edelleenkään valmis loppusijoittamaan Fennovoiman ydinjätteitä Olkiluotoon. Toimitusjohtaja Reijo Sundellin mukaan tilanne ei ole muuttunut, vaikka OL4:n rakentamiselle haettu jatkoaika hylättiin valtioneuvostossa.

Olkiluodon saarelle mahtuu yhteensä seitsemän ydinvoimalan jätteet. Posivan omistajat TVO ja Fortum haluavat varata kaiken tilan omille laitoksilleen. Posivassa lähdetään siitä, että Fennovoima rakentaa oman loppusijoituslaitoksen.

– Suomessa on toistasataa vastaavaa kalliolohkoa. Turvallisuuden kannalta ei ole vaikutusta, onko Suomessa yksi tai kaksi loppusijoituslaitosta, Sundell sanoo.

Sundell on yllättynyt siitä, ettei Fennovoima ole ollut OL4-jatkoaikapäätöksen jälkeen häneen minkäänlaisessa yhteydessä. Posiva on valmis tarjoamaan erikoisosaamistaan loppusijoituslaitoksen rakentamisessa muillekin tahoille, myös Fennovoimalle.

Lue seuraavaksi