Sotkamon kuntapolitiikka jälleen pattitilanteessa

Sotkamon perussuomalaisten sekä vasemmistoliiton valtuustoryhmät ovat ilmoittaneet, etteivät aio toistaiseksi osallistua työskentelyyn kunnanvaltuustossa.

Kotimaa
Osmo Polvinen puheenjohtajan nuija kädessä Ari Korhosen luopuessa kunnanhallituksen puheenjohtajuudesta.
Heikki Rönty / Yle

Sotkamon kunnanvaltuuston maanantai-illan kokous jouduttiin perumaan. Perussuomalaisten sekä vasemmistoliiton ryhmät ilmoittivat yhdessä sitoutumattomien kanssa, etteivät he aio osallistua valtuustotyöskentelyyn.

Sotkamon kunnan hallintojohtaja Paula Haloselle sekä valtuuston puheenjohtaja Anne Lukkarille osoitetussa tiedoksiannossa ryhmät ilmoittavat olevansa tyytymättömiä päätöksentekokulttuuriin. Ryhmät ovat huolissaan erityisesti taloudenhoidosta, uudistetun kunnanjohtajasopimuksen vaikutuksista sekä yleisestä keskusteluilmapiiristä.

– Ei ole aikatauluja mietitty, toteaa kunnanhallituksen puheenjohtaja Osmo Polvinen (vas.) kysymykseen, kuinka kauan ryhmät aikovat jatkaa valtuustoboikottiaan.

Sotkamon kuntapolitiikka on ollut kaaoksessa jo pidempään. Keväällä kunnassa pohdittiin erotetaanko kunnanhallitus, kunnanjohtaja vai molemmat. Tuolloin kunnanhallitus lopulta vaihtui, kunnajohtaja sai jatkaa tehtävässään.

– Osittain saimme tilanteen keväällä purettua, mutta nyt on ajauduttu jälleen samoihin uomiin, keväällä kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittu Polvinen kommentoi.

– Viesti on lähetetty, ja toivottavasti kaikki ymmärtävät, mistä on kysymys.

Suoraa vastausta siihen, onko kyse kunnanjohtajan erottamisyrityksestä, ei tule.

– Jos muita ratkaisuja ei löydy, Polvinen tyytyy toteamaan kysymykseen.

– Mutta kyllä kai kunnanjohtajan sopimuksen uusiminen palkankorotuspäätöksineen, ja erityisesti se tapa, jolla se tuotiin käsittelyyn, oli viimeinen niitti. Se tuotiin väkisin, ylimääräisenä asiana, normaaleja neuvotteluja ei käyty, Polvinen kritisoi.

Osmo Polvinen peräänkuuluttaa muilta valtuustoryhmiltä vastaantulemista.

– Keskustahan tässä on linnoittautunut omiin poteroihinsa ja kokoomus takaa tämän touhun. Kyllä nyt haetaan keskustaryhmältä luottamuksellisen keskusteluyhteyden löytämistä. Keskusta on ollut aina suurin ryhmä ja saanut määrätä asioita enemmistöllään. Näyttää siltä, että totuttelu uuteen rooliin ja tilanteeseen on hyvin vaikeaa – kaikki kärsivät. Tässä pitäisi kaikkien antaa periksi, jotta päästään eteenpäin.

Aiheesta kertoi ensimmäisenä Kainuun Sanomat.