1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sairaanhoitajan epäillään tappaneen 38 potilasta Italiassa – "potilaat ärsyttivät"

Nainen pidätettiin, kun 78-vuotiaan potilaan verestä löytyi epätavallisia määriä kaliumkloridia. Sairaanhoitajan työvuoron aikana on sattunut myös monia muita epäilyttäviä kuolemantapauksia.

Pohjois-Italiassa on pidätetty sairaanhoitaja, jonka epäillään surmanneen jopa 38 potilasta, kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehti The New York Post ja brittilehti The Daily Mail.

Tutkimukset käynnistyivät ja nainen pidätettiin, kun yllättäen kuolleen 78-vuotiaan potilaan verestä löytyi epätavallisen suuria määriä kaliumkloridia. Poliisi on kuitenkin käynnistänyt tutkimuksen myös 37 muusta naisen työvuoron aikana tapahtuneesta yllättävästä kuolemasta, joista kymmentä se pitää hyvin epäilyttävinä.

Poliisi kertoo, että naisen epäillään antaneen kaliumkloridia potilaille, koska piti näitä tai näiden perheenjäseniä ärsyttävinä. Vanhempien kuolemantapausten tutkimista vaikeuttaa kuitenkin se, että aineen jäljet häviävät muutamassa päivässä, syyttäjä kertoo.

Kaliumkloridia käytetään muun muassa kaliumin puutostilan hoitoon, ruoan lisäaineena ja lannoitteissa. Suuret annokset kuitenkin johtavat sydänpysähdykseen, ja ainetta käytetään myös Yhdysvalloissa teloituksissa.

Kollegat alkoivat epäillä 42-vuotiasta hoitajaa, kun potilaiden tila alkoi heiketä ja heitä alkoi kuolla hänen työvuoronsa aikana. He väittävät naisen toisinaan antaneen rauhoittavia lääkkeitä potilaille, jotka vaivasivat häntä työvuorossa. Työtoverit epäilevät naisen myös kerran antaneen potilaille ulostuslääkkeitä hänen jälkeensä työvuoroon tulleiden kiusaamiseksi.

Eräs työtoveri sanoo naisen vitsailleen suuren kaliumannoksen antamisesta vakavasti sairaalle potilaalle. Toinen kertoo, että nainen oli pyytänyt ottamaan kuvan itsestään juuri kuolleen potilaan vieressä, italialaislehti Libero Quotidiano kertoo.

Corriera della Sera -lehti kertoo, että tutkiessaan naisen puhelinta poliisi löysi valokuvan, jossa tämä oli peukalot pystyssä kuoleen potilaan vieressä.