1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aarnio-vyyhti syyteharkintaan – "Jutun merkittävyys on omaa luokkaansa"

Jutun eri tutkintahaarojen esitutkintapöytäkirjojen laajuus on yhteensä yli 25 000 sivua.

Jari Aarnio. Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Rikosylikomisario Jari Aarnioon liittyvä esitutkintakokonaisuus on siirtynyt tänään tiistaina syyteharkintaan. Aarniota epäillään muun muassa törkeistä huumausainerikoksista, törkeistä virka-aseman väärinkäyttämisistä, törkeästä petoksesta, törkeästä lahjuksen ottamisesta sekä törkeästä todistusaineiston vääristelemisestä.  Aarnio kiistää kaikki syytteet.

– Tämä ei ole sivumäärältään Suomen suurimpia juttuja, mutta jutun merkittävyys on omaa luokkaansa. Näin ainakin itse näkisin, kun on viranomaistoimintaan kohdistuvasta tutkinnasta kyse, tutkinnajohtaja, kihlakunnansyyttäjä Krista Soukola sanoo.

Jutun eri tutkintahaarojen esitutkintapöytäkirjojen laajuus on yhteensä yli 25 000 sivua. Kaikkiaan syyteharkintaan on Aarnion osalta siirtynyt nyt 28 eri rikosepäilyä. Niistä 17 osalta Aarnio on vangittuna.

Tutkinnanjohtaja Krista Soukola pitää huumausainerikoshaaraa tutkinnan rikosoikeudellisesti vakavimpana haarana.

– Tietenkin rangaistusasteikon perusteella ne ovat nämä törkeät huumausainerikokset, mutta virkarikollisuus ylipäätään on Suomessa varsin vähän esillä ollut asia. Se tulee esille todennäköisesti enenevässä määrin. Se on yhteiskunnallisesti merkittävä asia, Soukola toteaa.

Aarnion lisäksi 22 muuta epäiltyä

Aarnion lisäksi kokonaisuudessa epäillään 22 muuta henkilöä. Heistä Aarnion lisäksi kuusi on poliisimiehiä.

Jutun seurantalaiteyhtiö Trevoc Oy:öön liittyvä osuus on siirtynyt syyteharkintaan aiemmin lokakuun alussa. Epäiltyjä on siinä tutkintahaarassa Aarnion lisäksi kaikkiaan yhdeksän. Yksi epäillyistä on Suojelupoliisin alipäällystöön kuuluva poliisimies.

Epäiltyyn huumausaineiden maahantuontiin liittyvän niin kutsutun tynnyrihaaran osalta Aarnion epäillään järjestäneen huumausaineiden maahantuontia sekä levitystä Hollannista Suomeen. Tässä tutkintahaarassa epäillään Aarnion lisäksi myös kolmea muuta Helsingin poliisilaitoksen poliisimiestä erilaisista virkarikoksista. Heidän ei kuitenkaan epäillä osallistuneen huumausaineiden maahantuontiin tai levitykseen.

Koko esitutkintakokonaisuuden käynnistäneen, prostituoituun liittyvän haaran osalta Aarniota epäillään virkarikoksista. Epäillään, ettei Aarnio ole vuosina 2004–2011 käyttäytynyt asianmukaisesti myötävaikuttaessaan prostituutioon. Epäillään myös, että Aarnio on jättänyt puuttumatta rikoksiin, ja että hänen ja prostituoidun keskinäisessä varojen käytössä olisi epäselvyyksiä.

Esitutkinta jatkuu edelleen Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan epäselvyyksien ja niin kutsutun Putin-vuodon osalta syksyn aikana. Myös syyskuussa alkanut Kuopioon liittyvä virkarikostutkinta on kesken.