1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kannabis

Katukaupassa liikkuvan kannabiksen juuret ovat kotimaassa

Lounais-Suomen poliisin mukaan kannabiksen kotikasvatus yleistyy jatkuvasti, vaikka luonnosta ja kodeista löytyvien viljelmien määrä ei olekaan kasvanut räjähdysmäisesti. Viljelmiä löytyy verkkaiseen tahtiin, koska poliisi on pitkälti yleisövihjeiden varassa.

kannabis
Kannabiskasvi.
Kannabiskasvi.Yle

Lounais-Suomesta löytyi 22 kannabiksen ulko- ja 60 sisäviljelmää kesän aikana. Poliisin tietoon tulee vuosittain alle sata kotiviljelmää. Ylikonstaapeli Janne Aro-Heinilän mukaan kasvattaminen on jatkuvasti suositumpaa, vaikka kasvustoja löytyykin tasaiseen tahtiin.

– Koska koiran käyttämisestä torjunnan välineenä pidättäydytään, viljelmiä löytyy vähemmän. Kun koira haisteli ihmisiä kadulla ja sen perusteella voitiin tehdä kotietsintöjä, viljelmiä löytyi helpommin. En silti usko siihen, että kasvattaminen olisi vähentynyt, koska juttujen tutkinnoissa on tullut ilmi, että kasvien juuret ovat kotimaassa. Ei ole sellaista paikkaa, missä saatavuus ei olisi taattu.

Valtaosa kesän 2014 ulkoviljelmistä löytyi Varsinais-Suomesta. Niistä suurin osa löytyi Salosta, mistä viljelmiä tuli poliisin tietoon kuusi. Porista löytyi kesän aikana yksi ja Ulvilasta toinen. Myös Aurasta, Tarvasjoelta, Naantalista, Kaarinasta, Somerolta ja Paimiosta löytyi kannabisistutuksia. Ainoastaan Paimion viljelmän omistaja löytyi.

– Haluaisin herätellä ihmisiä siihen, että ilmoittaisivat näistä kasveista, jotta kannabis ei päätyisi nuorille.

Kannabisviljelmien keskikoko oli noin kymmenen kasvia. Suurin viljelmä löytyi Aro-Heinilän mukaan Turun Kakolanmäeltä.

– Kakolanmäellä oli lähes sata kasvia, mutta en tiedä, olisiko niistä lopulta edes kasvanut mitään.

Lue seuraavaksi