"Viinamäärillä viettäisi viikon hääpippalot"

Suomen tulli on laskenut, että joillain Virosta tuoduilla alkoholin yksittäiskuljetuksilla kyseinen kuljettaja viettäisi häitään viikon. Kesän aikana voimaan tuli uusi laki, joka velvoittaa Virosta alkoholia tuovia todistamaan, että tuodut alkoholit menevät omaan käyttöön.

Aamu-tv
Seppo Raitolahti.
Kesällä tuli voimaan uusi laki, joka velvoittaa Virosta tulevia matkustajia todistamaan, että suuret alkoholimäärät todella tulevat omaan käyttöön. Tämän kuun alusta tulli on valvonut tehostetusti alkoholituontia Helsingin Satamissa. Millaisiin selityksiin tulli on törmännyt ja kuinka paljon alkoholia viranomaisen mielestä on omaan käyttöön?

Menneen kesän aikana voimaan tuli uusi laki, joka velvoittaa Virosta alkoholia tuovia todistamaan, että tuodut alkoholit menevät omaan käyttöön. Lain taustalla on EU:n ohjesääntö.

Lokakuun alusta Helsingin satamissa on alettu valvoa alkoholin tuontia Virosta tarkemmin.

Tullilla on omat ohjesäännöt, joiden avulla he seulovat nyt Viron kävijöitä. Sääntöjen mukaan yksittäinen ihminen saa tuoda 110 litraa olutta, 90 litraa viiniä, josta kuohuviiniä saa olla 60 litraa, 20 litraa välituotteita ja 10 litraa muita alkoholijuomia.

Ohjetasot eivät ole tuontirajoituksia, vaan tullin ohjeita itselleen. Vasta kun ohjetasot ylittyvät moninkertaisesti, tulli kiinnostuu laivamatkustajasta ja alkaa kysellä mihin tarkoitukseen alkoholia tuodaan Suomeen. Selitykset vaihtelevat.

– Yleisimmät selitykset ovat perhejuhlat, häät, syntymäpäivät. Mutta sitten on myös rapujuhlia, hirvipeijaisia, talkoita. Mutta varsin moni vetoaa siihen, että käyttää itse niin paljon alkoholia, että kaikki kuluu omassa käytössä ilman vierasta apua, tulliylitarkastaja Seppo Raitiolahti sanoo.

Näyttöä juhlista pyydetään

Tulli saattaa rajalla kysyä tarkentavia kysymyksiä ja pyytää näyttöä.

– Perhejuhlista on varsin hyvin materiaalia olemassa kuten juhlapaikan vuokrasopimus tai jos on häistä kyse niin kirkon dokumentit. Yleensä pystymme selvittämään, että ei ole kyse tekaistusta tilaisuudesta, kuten yleensä ei ole, Raitiolahti sanoo.

Selityksissä epäloogisuuksia

Mutta aina selitykset eivät mene läpi. Tulli ihmettelee usein epäloogisuuksia.

Esimerkiksi vuosia työttömänä ollut henkilö, jolla on työttömän henkilön ansiotaso ja varallisuus. Mutta kuitenkin hänellä on mahdollisuus käydä hakemassa Virosta pakettiautolla lasti, joka sielläkin maksaa tuhansia euroja. Siinä on tiettyjä epäloogisuuksia, Seppo Raitiolahti sanoo.

– Joskus olemme myös verranneet juhlan aihetta sekä kutsuvieraiden ja alkoholin määrää keskenään ja todenneet, että tuolla joukolla ja tuolla alkoholimäärällä, vaatisi ainakin viikon kestävät pippalot. Että tällaisia epäloogisuuksia välillä paljastuu, Raitiolahti sanoo.

Oman käytön arvioinnissa tulli on usein laskenut, että keskimääräisellä päivittäisellä kulutuksella Viron viinarallista tuotava lasti saattaa joskus olla niin iso, että sen pitäisi yhdellä ihmisellä kestää jopa vuosi tai pari.

Jos tulli ei usko lähetyksen menevän omaan käyttöön, tulli verottaa. Jos taas tulli epäilee, että kyse on jatkuvasta rikollisesta toiminnasta, silloin saatetaan käynnistää rikostutkinta.

Yhdeksän kymmenestä Viron käyvistä pyrkii tullin mukaan kuitenkin pysymään ohjetasojen rajoissa. Ylittäjät ovat yleensä useimmin miehiä.