Hyppää sisältöön

Yliherkkä on tuoksujen maailmassa kovilla: "Tuntuu siltä, että pää räjähtää"

Tuoksu- ja kemikaaliyliherkkä joutuu tarkkaan miettimään, mihin kannattaa mennä ja mihin ei. Aina ei oireilta voi välttyä ja pahimmillaan ne kasvavat todella rajuiksi.

Hajuvesipullot
Keski-Suomen Hengitysyhdistyksen varapuheenjohtaja Taina Laurinaho kertoo Elina Kinoksen haastattelussa, kuinka moneen asiaan on varauduttava välttääkseen yliherkkyyden oireita.

Keski-Suomen Hengitysyhdistyksen varapuheenjohtaja Taina Laurinaho kertoo, että esimerkiksi tavarataloon meno jää väliin, jos sisään on mentävä hajusteosaston läpi. Uimahalliin puolestaan on hyvä mennä silloin, kun on vähiten väkeä.

Laurinaho ei pysty esimerkiksi käyttämään saippuaa lainkaan. Lisäksi pyykkääminen vaatii omat erikoisuutensa, Laurinaho käyttää pesuaineen sijaan ruokasoodaa ja etikkaa huuhteluaineena.

Pahimmillaan tuoksut ja kemikaalit ovat aiheuttaneet Laurinaholle "migreenijysärin", jolloin päänsärky on niin kova että näkö heikkenee ja tuntuu siltä, että pää räjähtää.

Eniten reaktioita aiheuttavat myskit ja miesten partavedet. Herkkyydestä kertoo se, että Laurinahon ei tarvitse olla kuin hetki hississä partaveden käyttäjän kanssa ja seurauksena on päänsärky.

Laurinaho kertoo myös, että herkistyneet tilastoidaan mutta he eivät saa sosiaaliturvaa. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että jos kemikaaliyliherkkä ei sairasta astmaa ei hän myöskään saa Kelasta päivärahaa.

Kuuntele Laurinahon haastattelu kokonaisuudessaan ylhäältä.

.
.