1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. jäteveden käsittely

Paineviemärin vuoto Kajaanissa on korjattu

Kajaanin Tehdaskadun jätevedenpumppaamosta Peuraniemen jätevedenpuhdistamolle kulkevassa paineviemärissä ollut vuotokohta on saatu korjattua.

Kuva: Mari Karjalainen / Yle

Kajaanin Vesi sai korjattua tiistaiaamuna Purolassa lähellä Satumaantien ja Makkolankadun risteystä sijaitsevan paineviemärivuodon ja käynnistettyä normaalin jätevedenpumppauksen. Vuoto huomattiin maanantaina, kun tarkkanenäinen kansalainen ilmoitti hajusta Kajaanin Vedelle.

Vuodon syyksi epäillään kiven tai kallion aiheuttamaa vauriota.

– Putken alla on kivi tai kallio, joka on osittain painanut ja vääntänyt putkea. Se osuu suoraan suunnilleen samaan kohtaan, missä on liitoskappale, jonka välistä vuoto tuli, kertoo Kajaanin Vesi -liikelaitoksen johtaja Juha Nurminen.

Jätevedenpumppaus oli keskeytettynä maanantai kello 16.30 ja tiistain kello 8.00 välisen ajan. Ylivuotoa Kajaaninjokeen minimoitiin kuljettamalla jätevettä imuautoilla jätevedenpuhdistamolle koko pumppauskatkon ajan.

Kajaanin Vedestä arvioidaan, että Tehdaskadun jätevedenpumppaamosta Kajaaninjokeen joutunut jätevesivirtaama vastaa korkeintaan Peuraniemen jätevedenpuhdistamon puhdistetun jäteveden 4–5 vuorokauden virtaaman ympäristökuormitusta eli vuotuinen ympäristökuormitus lisääntyi korkeintaan reilun prosentin.

Tarkka laskelma saadaan Nurmisen mukaan aikaisintaan keskiviikkona.

Isot vuodot harvinaisia

Juha Nurminen kertoo, että pari vuotta sitten samassa linjassa oli toinen vuoto samantapaisesta syystä. Hänen mukaansa kyseessä on vuonna 1973 rakennettu putki.

– En muista tarkkaan, kuinka paljon näin vanhaa tai vanhempaa putkea on, mutta kyllähän siellä tietenkin jonkinlainen määrä riskikohteita löytyy.

Kajaanin Vedessä on tekeillä osittainen saneerausvelkakartoitus, mutta se ei suoraan vastaa riskikartoitukseen.

– Olen ollut reilun kymmenen vuotta näissä hommissa, ja tämä taitaa olla kolmas tämän mittaluokan vuoto. Pienempiä vuotojahan on, Nurminen avaa.

Hänen mukaansa vielä ei ole ehditty tekemään suurempaa analyysiä, mihin toimenpiteisiin nyt ollut vuoto johtaa.