Tarinapaja tukee sisäilmasta sairastuneita: "Emme jää valittamisasteelle"

Hometalosta lähteneen ja tulipalossa kotinsa menettäneen tilanne on samankaltainen – mitään et saa mukaasi. Oulussa on alkanut tarinapaja, jossa sisäilmasta sairastuneet ja oireilevat purkavat tuntojaan luovien menetelmien avulla.

Kotimaa
Homekoira etsii hometta patterin välistä.
Homekoira Piitu harjoittelee haistamista käytöstä poistetussa koulussa.Pasi Takkunen/Yle

Oulun Seudun Hengitysyhdistyksessä on jo pidempään toiminut vertaisryhmä, jossa sisäilmaongelmista kärsivät voivat purkaa ensitunnelmiaan. Nyt toimintaa on laajennettu tarinapajalla, joka on tarkoitettu kaikille opiskelu-, työpaikan tai kodin sisäilmasta sairastuneille ja oireileville aikuisille.

Ryhmässä kerrotaan tarinoita sisäilmaoireista ja sairauksista ja niiden taustoista ja syistä. Tarinoita kerrotaan erilaisia luovia menetelmiä käyttäen. Toiminta ei ole terapiaa, mutta se koetaan terapeuttisena.

– Puhumme, kirjoitamme, esitämme draamana, otamme valokuvia ja taltioimme videokuvaa. Jokaiselle löytyy oma tapansa esittää asia, kertoo ryhmänvetäjä Päivi Niemi.

Tarinapajan tarkoitus on etsiä ratkaisukeskeisiä lähtökohtia osallistujien tilanteeseen. Niemi vertaa hometalossa asuneen tilannetta tulipalossa kotinsa menettäneen kokemuksiin. He ovat voineet joutua luopumaan kaikesta. Moni kokee myös yksinäisyyttä, koska ei voi enää elää samanlaista sosiaalista elämää kuin aiemmin.

Vuosi sitten pajasta pulpahti yhtäkkiä runoilija, joka lähti kirjoittamaan sivukaupalla tekstiä myös pajan ulkopuolella.

Päivi Niemi

Pois valittamisesta

Ryhmän myötä ihmiset alkavat rakentaa uudelleen kadonnutta identiteettiään, jonka sairaus määritti ja vei. Kipua ja tuskaa pyritään etäännyttämään runojen ja laulujen kautta.

– Emme jää vain valittamisasteelle, Niemi toteaa.

Hän on huomannut, että ryhmässä ihminen tulee kuulluksi ja ymmärretyksi, sillä moni kokee yhä tulevansa ohitetuksi esimerkiksi terveydenhuollossa. Turvallisessa vertaisryhmässä ei tarvitse selitellä, sillä kaikki tietävät, mistä on kyse.

– Etsimme voimauttavia ilmaisukeinoja, jotta löydetään uusia ulottuvuuksia omasta itsestä. Vuosi sitten pajasta pulpahti yhtäkkiä runoilija, joka lähti kirjoittamaan sivukaupalla tekstiä myös pajan ulkopuolella. Toinen alkoi ottaa valokuvia, Niemi sanoo.

Tarinatupaan kokoontuu Oulun Seudun Hengitysyhdistyksessä maanantaisin 20.10., 3.11., 10.11., 17.11., 1.12. ja 8.12. ja mukaan mahtuu uusia osallistujia. Ryhmään voi ilmoittautua ennakkoon tai paikan päällä ensimmäisellä kokoontumiskerralla ohjaajalle paivi.niemi(at)gmail.com, puhelin 044 333 9898.