Myönteinen elämänasenne ja iloinen mieli pitävät Martan, 81, kunnossa

Lappeenrantalaisessa Skinnarilan lähiön kerrostalon neljännessä kerroksessa asuu elämäänsä tyytyväinen nainen. Martta Toiviainen ei halua motkottaa.

terveys
Martta Toiviainen
Yle

Skinnarin kaupunginosan kaltaisia lähiötä on varmasti Suomessa kymmeniä. 1980-luvulla Lappeenrannan kaupungin ulkopuolelle alkoi rakentua ostoskeskus ja sen lähistöön valmistui toinen toistaan korkeampia ja harmaampia kerrostaloja.

Viisikerroksisen talon neljännessä kerroksessa viettää elämäänsä Martta Toiviainen, 81. Kun astuu hänen rauhallisesti sisustettuun asuntoonsa, kävelee Martta vastaan hymy valloittavasti kasvoillaan.

Tänä aamuna hän on noussut ylös tavalliseen tapaansa heti kello kuuden jälkeen. Keittänyt kahvit ja tiskannut. Kello kymmenen alkaa kuvataidekerho, mutta sitä ennen ehtii tehdä vielä vaikka mitä.

– Naapureiksi on sattunut hyvin mukavat ihmiset ja apua saa aina, kun on tarvinnut, kertoo Martta.

Lähimpiin kauppoihin matkaa on kilometrin verran. Terveysasema on vähän kauempana.

– Kaikki on toiminut hyvin. Kiitos terveyskeskuksen henkilökunnalle oikein vilpittömästi.

Varsin usein Martan tapaa ulkolemassa rollaattorinsa kanssa.

– Luonto on aivan valloittavan ihana täällä. Lähellä on yliopisto ja ammattikorkeakoulu. Siellä on oikein mukavia ihmisiä.

Moitteen sijaa ei löydy

Martta Toiviaisen kanssa aika ei tule pitkäksi. Tarinaa vanhasta ja nykyisestä tulee vuolaasti. Ja muistoja on. Martta toimi vuosikausia paikallisen nuorisoseurajärjestön palveluksessa.

Vaikka vakava sairaus iski muutama vuosi sitten, niin Martta ei ole sen antanut masentaa. Lääkäri onkin sanonut, että myönteinen elämänasenne ja iloinen mieli pitävät terveenä.

– Minä olen ollut tyytyväinen. Kun on oma koti, niin ei voi valittaa.

Lopulta Martta paljasta sen yhden asian, mikä häntä harmittaa. Juttukaveri puuttuu.

– Kun olisi sellainen, joka kävisi joskus ja voisi jutella niitä näitä kaalinpäitä. Ei tarvitsisi olla edes niin asiaakaan. Kunhan jutellaan.