Kallin hiihtokeskus kansainvälisiin mittoihin

Tulevana talvena Keminmaassa päästään hiihtämään yhdeksän metriä leveillä baanoilla. Muutosten jälkeen Kallinkangas täyttää Kansainvälisen Hiihtoliiton (FIS) vaatimukset. Ilman kunnostusta Kallilla ei olisi oikeutta järjestää esimerkiksi SM-hiihtoja.

Kansainvälinen hiihtoliitto
Kallinkangas maastonmuokkaus
Keminmaan Kallinkankaan hiihtokeskuksessa on levennetty vanhoja latu-uria. (1.44)

Keminmaan Kalli on kokenut sulan maan aikana melkoisen muodonmuutoksen. Hihtourat ovat levenneet nousuissa kymmenmetrisiksi, alamäissä leveyttä on runsas kuusi metriä. Ennen talven tuloa kilpahiihtokeskukseen rakennetaan uusi silta vanhan tilalle. Leveyttä uudella sillalla on yhdeksän metriä.

Kallilla tehdyillä töillä on vissi syy, FIS.

Kallin kunnnostus ei olisi onnistunut ilman talkootyötä.

Susanna Sandberg

– Valmistuttuaan Kallinkangas täyttää vaatimukset, jotka Kansainvälinen Hiihtoliitto (FIS) on on asettanut FIS-pisteitä jakaville kisoille, kuten SM-kisoille, kertoo Keminmaan kunnaninsinööri Susanna Sandberg.

Silta ennen talvea

FIS-kunnossa Kallin pitää olla viimeistään helmi–maaliskuun vaihteessa. Keminmaassa kilpaillaan tuolloin nuorten Suomen mestaruuksista viesteissä sekä pitkän matkan yhteislähtökisoissa.

– Sillan rakentaminen on kesken, muuten työt alkavat olla valmiit, sanoo Sandberg.

Alunperin Kallilla oli tarkoitus kunnostaa kisakuntoon vajaan kahden kilometrin rata sprinttikilpailuille. Kun selvisi, että Keminmaahanmyönnetyt SM-kisat käydäänkin pitkillä matkoilla, jouduttiin kunnostusurakka laajentamaan viiden kilometrin mittaiseksi.

Karsitun metsän poluilla on entistä helpompi kulkea.

Susanna Sandberg

– Se ei olisi onnistunut kunnan rahoilla. Keminsuun Kisan väki on tehnyt paljon talkootyötä ja saanut urakoitisijat mukaan talkoisiin, sanoo Sandberg,

– Urakoitsijat ovat olleet viikonloppuina pitkiä aikoja talkoilemassa. He ovat nähneet kuinka tärkeä kuntorata on keminmaalaisille, kiittelee kunnaninsinööri.

Harvennus metsässä

Kallin muodonmuutos ei johdu pelkästään kuntoradan kunnostamisesta, myös metsässä on tehty töitä kesän ja syksyn aikana.

– Metsänhoidollisia töitä ei Kallilla oltu tehty vuosikausiin. Nyt metsää on karsittu ja se on selvästi entistä valoisampi, kertoo Sandberg.

Puuston harvennus on parantanut Kallinkankaan metsät virkistyskäyttöä.

– Kaikki ihmiset eivät viihdy kuntoradoilla vaan osa haluaa kulkea metsissä. Poluilla on nyt aiempaa helpompi liikkua, sanoo Sandberg.