Kotiläksynä suru – vastoinkäymisten ja menetysten kohtaamistakin pitää opetella

Positiivisuutta on yritetty päntätä suomalaisten päihin jo pitkään, mutta uudempi ilmiö on surun opettaminen. Vaasan ammattikorkeakoulun virtuaalinen suruopintojakso on herättänyt paljon kiinnostusta. Mielen ja tunteiden hallinta voi olla koetuksella esimerkiksi työelämässä, jossa näinä aikoina riittää monelle surun aiheita.

Kotimaa
Minna Huovari haravoi lehtiä
Opiskelija Minna HuovariJarkko Heikkinen / Yle

Vähäkyröläinen lähihoitaja Minna Huovari jatko-opiskelee Vaasan ammattikorkeakoulussa sosionomiksi. Hän päätti osallistua suruopintojaksolle saadakseen vertaistukea ja eväitä oman isänsä kuolemasta johtuvan surun käsittelyyn.

– Kurssi auttoi eteenpäin. Sain panna siellä asioita paperille ja aivan uutena asiana itselleni tuli tutuksi virtuaalisureminen.

Minna Huovari on käynyt verkossakin suremassa ja saanut sieltä lohtua ja vertaistukea.

Surukurssin opettaja, lehtori Ahti Nyman VAMKista on vetänyt myös positiivisen psykologian opintojaksoa.

– Siellä myönteisten asioiden ohella opiskelijat käsittelivät paljon myös vastoinkäymisiä ja kriisejä. Tästä lähti ajatus puhtaasti suruun keskittyvään opintojaksoon, kertoo Nyman.

Ahti Nyman lähikuvassa
Lehtori Ahti NymanJarkko Heikkinen / Yle

Hän sanoo, että ilon opettaminen on helpompaa kuin surun opettaminen. Surun opettaminen on kuitenkin Nymanin mielestä mielenkiintoisempaa, koska siinä avautuu näköaloja niihin tunteisiin ja kokemuksiin, joista ihmiset usein vaikenevat.

Aina ei tarvitse mennä hyvin

Nymanin viesti on, että suru pitää tunteena normalisoida ja tuoda näkyväksikin osaksi elämän arkea, koska suru on yksi ihmisen perustunne ilon tavoin. Surua ei pitäisi hävetä vaan olla avoimesti apea silloin, kun siltä tuntuu.

Miksi ikävistä tunteista on vaikea puhua?

– Siksi, että niitä joutuu selittämään. Jos vastaat kuulumisten kysyjälle, että huonoa kuuluu, niin se on heti selityksen paikka. Kun vastaat, että hyvää kuuluu, ei kukaan odota selityksiä.

Ahti Nyman kuitenkin kannustaa puhumaan tunteista – ikävistäkin. Ja ennen kaikkea hyväksymään ne olennaiseksi osaksi elämää.

Valtaosa suruopintojakson osallistujista on sosiaali- ja terveysalalta. Aiheita pohditaan oman elämänkokemuksen ohella audio- ja videomateriaalin, tutkimusten, kirjallisuuden ja verkkosivujen pohjalta. Teemat keskittyvät elämänkaaren eri vaiheisiin, esimerkiksi kuolemaan, eroon ja työttömyyteen.

– Työelämässä on nykyisin paljon surun aiheita, ja sitä vaikeammaksi työelämän kolhujen kohtaaminen käy, mitä merkittävämmässä roolissa työ ihmisen elämässä on, sanoo Nyman. Työnohjaajan ja terapeutin ohje onkin, että kannattaa hakea merkitystä elämälleen muustakin kuin työstä!

Yle Radio Suomi: Ajantasan Torstaiseura käsittelee aihetta ja kysyy, pitääkö meidän opetella elämäänkin? 16.10.2014 klo 14.30-15.00.