Euroopan uusi syöväntorjuntaohjeisto painottaa ennaltaehkäisyä

Jopa puolet Euroopan syöpätapauksista olisi vältettävissä terveellisillä elämäntavoilla ja muilla valinnoilla. Syöpäjärjestöt ovat antaneet tarkistetut ohjeet, joilla syöpään sairastumista voi välttää.

Kuva: Yle

Syöpäjärjestöt ovat julkistaneet uuden version eurooppalaisista syöväntorjuntaohjeista (siirryt toiseen palveluun). Maailman terveysjärjestön WHO:n koordinoimassa ohjeistossa painotetaan syöpäriskin ehkäisemistä.

Uusimpien tutkimusten mukaan ainakin 30 prosenttia, mahdollisesti jopa puolet syöpätapauksista voitaisiin ehkäistä järkevillä elintavoilla ja muilla henkilökohtaisilla valinnoilla.

Uudessa ohjeistossa suositellaankin erityisesti toimenpiteitä syöpäriskin vähentämiseksi. Naisille suositellaan papillomavirusrokotteen ottamista ja vaihdevuosien hormonikorvaushoidon välttämistä. Äitejä suositellaan antamaan vauvoille rintaruokintaa, sillä se vähentää rintasyövän riskiä. Lapsille tulisi antaa hepatiitti B -rokotus.

Alueilla, joilla radonsäteily on ongelma, kotien säteilymäärää olisi vähennettävä.

Seulonnat ovat tärkeä osa syövänehkäisyssä. Uusissa suosituksissa mainitaan etenkin suolisto-, rinta- ja kohdunkaulan syövän seulonta.

Suosituksissa toistetaan jo aikaisemmin mainittuja kehotuksia. Tupakanpolttoa ei tulisi harrastaa lainkaan ja kodeista tulisi muutenkin tehdä savuttomia.

Ravinnossa tulisi suosia vihanneksia, palkokasveja, hedelmiä ja kokojyväviljaa. Paljon energiaa sisältäviä ruokia, samoin kuin suolaa ja punaista lihaa tulisi välttää. 

Alkoholinkäytön pitäisi olla vähäistä. Syövän välttämisen kannalta paras vaihtoehto olisi elämä kokonaan ilman alkoholia.

Painonhallintaan on kiinnitettävä huomiota ja liikuntaa harrastatteva. Istumista on syytä välttää.

Liiallista auringonpaisteessa oleskelua olisi vältettävä. Solariumissa ei suositusten mukaan pitäisi harrastaa lainkaan.

Työpaikoilla olisi vältettävä altistumista syöpää aiheuttaville aineille ja noudatettava niitä koskevia käyttöohjeita.