Kymenlaakson maahanmuuttajilla heikko työllisyystilanne

Neljä kymmenestä ulkomaalaisesta työnhakijasta on vailla työtä Kymenlaaksossa. Tilanne on heikompi vain Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa. Maahanmuuttajien työttömyysaste on pienin Ahvenanmaalla ja Pohjanmaan maakunnissa.

Kotimaa
Maanhanmuuttajaperhe.
Anu Rummukainen / Yle

Maahanmuuttajien työllisyystilanne on Kymenlaaksossa heikompi kuin maassa keskimäärin. Ulkomaisesta työvoimasta oli elokuussa työttömänä Kymenlaaksossa 43,6 prosenttia. Heikompi tilanne on maakunnista vain Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa, jossa jopa yli puolet maahanmuuttajista on työttömänä. Maan keskiarvo on 30,2 prosenttia.

Ahvenanmaan jälkeen paras tilanne on Etelä-Pohjanmaalla, jossa maahanmuuttajista työttömänä on vain 22,7 prosenttia. Pohjanmaalla ulkomaalaisten työttömyysaste on 23 ja Keski-Pohjanmaalla 24,5. Ahvenanmaalla ulkomaisten työttömien työnhakijoiden osuus on vain hieman yli 10 prosenttia.

Maahanmuuttajien työttömyysaste on Kymenlaaksossa ollut tammi-elokuussa keskimäärin 42,8. Lukema on kasvanut vuodessa vajaan prosenttiyksikön verran. Koko maassa kasvua on noin pari prosenttiyksikköä.

Kaakkois-Suomen TE-toimistosta kerrotaan, että alueen ulkomaalaisista työllistyvät hyvin etenkin he, jotka osaavat puhua suomen lisäksi venäjää.

– Sellaisille on kysyntää varsinkin kaupan alalla. Nyt kuitenkin Venäjän tilanne, pakotteet ja venäläisturistien väheneminen Suomessa vaikuttavat myös ulkomaalaisten työllistymiseen, sanoo palvelujohtaja Tuija Luodelahti.

Kotkassa järjestetään keskiviikkona maahanmuuttajien koulutus- ja rekrytointimessut. Höyrypanimo toimii kohtaamispaikkana maahanmuuttajille, ulkomaisille opiskelijoille sekä työnantajille, etujärjestöille ja oppilaitoksille.

ELY-keskuksen tilastojen mukaan työttömiä maahanmuuttajia on Kymenlaaksossa yli 1 300 ja koko maassa noin 31 500.