1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Saaliiseen jäävät ammukset myrkyttäneet merikotkia

Merikotkat voivat saada kuolettavan lyijyannoksen niellessään riistan lihaan jääneitä lyijyammusten siruja tai lyijyhauleja.

Kotimaan uutiset

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran, Luonnontieteellisen keskusmuseon ja WWF Suomen yhteisessä tutkimusprojektissa on havaittu, että merikotkat kuolevat usein lyijymyrkytykseen.

Projektissa tutkittiin vuosina 2003–2013 eri puolilta Suomea kuolleina löydettyjä merikotkia. Tutkituista 90 merikotkasta kolmannes oli kuollut lyijymyrkytykseen. Suurin osa näistä löydettiin Ahvenanmaalta tai Lounais-Suomesta.

Merikotkat voivat saada kuolettavan lyijyannoksen niellessään riistan lihaan jääneitä lyijyammusten siruja tai lyijyhauleja.

Myrkytyksen saaneella merikotkalla on vaikeita yleisoireita, kuten halvaantumista ja hengitysvaikeuksia. Lentokyvytön lintu voi kuolla hitaasti nääntymällä, mutta se saattaa myös kuolla nopeasti esimerkiksi maksa- ja sappitietulehduksen seurauksena.

Kuolinsyytutkimukset osoittivat merikotkien kuolevan myös esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa, reviiritaisteluissa ja törmätessään sähkölinjaan tai tuulivoimalaan.

Lyijyammukset sallittuja Ahvenanmaalla

Lyijy on elimistölle vieras aine, joka voi pieninäkin pitoisuuksina haitata elintoimintoja. Evira huomauttaa tiedotteessaan, että riistalihan mukana saatu lyijy on haitallista myös ihmisille, erityisesti lapsille.

Manner-Suomessa ei ole saanut käyttää lyijyammuksia vesilintujen metsästyksessä vuoden 1996 jälkeen. Sen sijaan Ahvenanmaalla lyijyammuksia saa käyttää kaikessa metsästyksessä. Ruotsi, Norja ja Tanska ovat kieltäneet lyijyhaulien käytön kokonaan.

Alustavat tulokset julkaistiin Euroopan villieläintautiyhdistyksen (European Wildlife Disease Association EWDA) tieteellisessä kongressissa 25.–29. elokuuta Edinburghissa.

Lue seuraavaksi