1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinkoenergiaa kerrostalossa: Kahvinkeitin syö akun nopeasti, televisiota voi katsoa pitkäänkin

Kuhmolainen radioamatööri Teemu Salminen on yli vuoden ajan ottanut radiolaitteidensa virran kahdesta aurinkopaneelista. Aurinkoenergialla on Salmisen mukaan useita hyviä puolia.

tekniikka
Aurinkopaneeli omakotitalon katolla.
Yle

Uusiutuva ja saasteeton aurinkoenergia on Kuhmossa valjastettu radioamatöörikäyttöön. Kuhmolainen Teemu Salminen on yli vuoden ajan ottanut sähköä auringosta kahdella aurinkopaneelilla. Salmisen kerrostaloasunnon parvekkeella olevat kaksi paneelia tuottavat sähköä akkuihin, joista virtaa riittää mukavasti moneen käyttötarkoitukseen.

– Saan paneeleistani parhaimmillaan irti noin 370 wattia lataussähköä. Siitä se siirtyy akkuihin, joista on saatavilla noin 200 amppeerituntia akkusähköä. Olen laskeskellut niin, että harrastetoimintaan eli radioon, valoihin ja tietokoneisiin sähkö riittää noin 12 tunnin ajaksi, kertoo Teemu Salminen.

Aurinkoenergialla tuotetun sähkön käyttöä kannattaa miettiä varsin tarkkaan. Osa arkisista kodinkoneista on yllättäen melkoisia sähkösyöppöjä.

– Kahvinkeitin on noin 1,5 kilowattia, ja siksi se syö akun hyvin nopeasti loppuun. Yhdellä akkujen latauksella keittäisin enkä yhdet, korkeintaan kahdet, kahvit. Myös mikroaltouuni on isotehoinen, ja sen kanssa oltaisiin myös hyvin äkkiä pimennossa, Salminen nauraa.

– Sitä vastoin kännyköiden ja tabletin lataamiset ja television katselu onnistuu oikein hyvin. Yhdellä latauksella voi katsella hyvinkin kaksi pitkää elokuvaa, Teemu Salminen jatkaa.

Riippumattomuus valtakunnan verkon sähköstä tärkeintä

Aurinkosähkön tuottaminen ei tätä nykyä vaadi valtavia investointeja. Teemu Salmiselle laitteiston hinta tosin ei ollut hankinnan tärkein vaikutin.

Kahvinkeitin on noin 1,5 kilowattia, ja siksi se syö akun hyvin nopeasti loppuun. Yhdellä akkujen latauksella keittäisin enkä yhdet, korkeintaan kahdet, kahvit.

Teemu Salminen

– Silloin kun puhutaan tällaisista eksperimentaalisista eli kokeellisista systeemeistä, niin ei se hinta ole niin merkityksellinen. Mutta siinä vaiheessa laitteistosta tulee aivan korvaamattoman arvokas, jos jostain syystä joudutaan irtautumaan valtakunnan sähköverkosta. Lisäksi voin ottaa osan laitteistoistani mukaan, jos menen vaikka sellaiseen paikkaan, minne ei ole vedetty sähköjä, Teemu salminen täsmentää.

– Itselläni laitteiston hinnaksi on tullut ehkä noin 600 euroa. Paneelit maksoivat noin 400 euroa kotiin tuotuna, ja akkuihin meni ehkä noin 200 euroa. Alle tuhannella eurolla saa jo laitteita, joilla saadaan esimerkiksi asuntovaunun sähköistys pyörimään komeasti, Salminen toteaa.

Akkusähköjärjestelmissä on sekin hyvä puoli, että näitä voi joka mies rakennella ilman sähkömiehen valtuuksia. Varsinkaan, kun näitä ei missään tapauksesa kytketä valtakunnan verkkoon, Teemu Salminen muistuttaa.

Lue seuraavaksi