Oulun erikoisluokkien opetus jälleen vaakalaudalla - opettajat ihmeissään

Kaupunginjohtaja Matti Pennanen esittää Oulun erikoisluokkien opetuksen lopettamista. Sijalle esitettyä painotettua opetusta ei opettajapiireissä helpolla niellä.

Koulutus ja kasvatus
Maria Portaankorva johtaa kuoroa
Yle

Kaupunginjohtaja Matti Pennasen esitys alakoulujen erikoisluokkaopetuksen lopettamisesta herättää kovaa arvostelua. 30 vuotta musiikkiluokkaa opettaneella Anne-Maj Suhosella on säästömalli, jota on kehitelty jo viitisen vuotta sitten, kun leikkuri meinasi heilua edellisen kerran.

– Vanhemmat osallistuisivat maksamalla linja-autolipun, jonka hinnan he saisivat takaisn opetustoimelta. Se on edullisempaa kuin kaupungin maksama malli, jossa tuetaan myös liikennöitsijää, toteaa Suhonen.

On sanottu, että suureksi kasvaneessa Oulun kaupungissa erikoisluokat koetaan epätasa-arvoisiksi. Suhonen ei ymmärrä väitettä lainkaan.

– Juuri päinvastoin. Se on erittäin tasa-arvoista. Musiikkiluokkien piirissä on laidasta laitaan lapsia, taloudellisessa mielessä. He kaikki voivat aloittaa soittoharrastuksen, he saavat soittimia lainaan, perustelee Suhonen.

Erikoisopetus on eri asia kuin painotettu opetus

Erikoisluokkaopetuksessa suhtaudutaan asiaan vakavammin kuin vaihtoehdoksi esitetyllä painotetulla opetuksella.

Se on erittäin tasa-arvoista.

Anne-Maj Suhonen

– Painotetut luokat ovat erittäin hyviä, koulun resursseista ja opettajan innostuksesta syntyviä, kertoo Suhonen.

– Erikoisluokilla sen sijaan on kattava opetussuunnitelma, jolla on jatkumo yläkouluun ja aina lukioon asti, vertaa kokenut musiikkiluokan opettaja.

Musiikkiluokat perustettiin Oulussa vuonna 1967. Se on näkynyt virkeänä musiikkielämänä, myös lähes kaikki TV-kisoissa menestyneet täkäläiset artistit ovat musiikkiluokkien kasvatteja.

Tällä hetkellä alakouluissa erikoisluokilla opiskelee noin 600 koululaista. Opetuksen puolesta kerättyyn adressiin on kertynyt iltapäivään mennessä yli 1900 nimeä.