1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ennennäkemätön komeetta ohittaa Marsin sunnuntaina – uutta tietoa maailmankaikkeuden synnystä?

Siding Spring -komeetta saapuu ensimmäistä kertaa aurinkokuntamme sisäosiin. Ohitus on lahja kosmiselle tieteelle ja yritämme saada siitä kaiken irti, kerrotaan Nasasta.

Planeetta Mars Hubble-avaruusteleskoopin kuvaamana. Kuva: Robesus Inc

Ensi sunnuntaina aurinkokuntaamme kohtaa ainutlaatuinen tapahtuma. Komeetta Siding Spring ohittaa Mars-planeetan noin 140 000 kilometrin etäisyydeltä. Esimerkiksi välimatka maapallon ja Kuun välillä on kolminkertainen.

– On harvinaista, että komeetta ohittaa punaisen planeetan näin läheltä. Ensin ajateltiin, että komeetta saattaisi jopa törmätä Marsiin. Komeetastahan irtoaa pölyä ja kivihiukkasia, joten planeetan ympärillä olevien luotaimien pelättiin kärsivän siitä, kertoo Lahden Ursa ry:n tiedottaja Marko Kämäräinen.

Tarkemmat laskelmat osoittivat huolen kuitenkin aiheettomaksi.

Ohituksen ajankohta on sunnuntaina kello 21.28 Suomen aikaan.

Marko Kämäräinen

Myös Nasa valmistautuu poikkeukselliseen tilaisuuteen ja aikoo kerätä mahdollisimman paljon tietoa sekä komeetan koosta että koostumuksesta. Nasallla on muun muassa Marsin kiertoradalla useita luotaimia.

Parhaassa tapauksessa ennennäkemätön komeetta antaa uutta tietoa maailmankaikkeuden synnystä.

– Ohitus on lahja kosmiselle tieteelle, kuvailee johtava tutkija John Grunsfeld Nasan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

– Tämä kyseinen komeetta ei ole koskaan ennen käynyt aurinkokunnassamme, joten se antaa uusia vihjeitä aurinkokuntamme alkuajoista, Grunsfeld uskoo.

Nasa julkaisee tietoa ja kuvia tapahtumasta nettisivuillaan. Myös lukuista muut nettisivut tarjoavat kuvaa ohituksesta.

– Tähtiharrastajilla on oma verkosto, jonka avulla tilannetta seurataan, mutta muiden kannattaa seurata tapahtumaa internetin kautta. Ohituksen ajankohta on sunnuntaina kello 21.28 Suomen aikaan, neuvoo Lahden Ursa ry:n Marko Kämäräinen.

Uutista muokattu 15:16, etäisyydeksi korjattu 140 000 kilometriä.