Saksa laski kasvuennustettaan

Aiemmin tänään saksalainen ZEW-instituutti kertoi sijoittajien odotusten olevan alhaisimmillaan kahteen vuoteen. Hallitus ei odota enää kahden prosentin talouskasvua ensi vuodelle.

talous

Saksan hallitus on laskenut kasvuennustettaan tälle ja ensi vuodelle. Se odottaa nyt 1,2 prosentin kasvua tälle vuodelle ja 1,3 prosentin kasvua vuonna 2015. Aiemmin tälle vuodelle ennustettiin 1,8 prosentin kasvua ja ensi vuodelle kahta prosenttia. Saksan talousministerin, varaliittokansleri Sigmar Gabrielin lausunnossa näkemystä perustellaan muun muassa geopoliittisilla kriiseillä, jotka luovat epävarmuutta.

Saksassa valonpilkahduksia luovat nousevat palkat ja entistä parempi työllisyys, joiden uumoillaan näkyvän myös kulutuksena. Ministeri Gabriel ei näe syytä muuttaa maan politiikkaa.

Aiemmin tänään saksalainen ZEW-instituutti kertoi saksalaissijoittajien mielialojen laskeneen entisestään – nyt ollaan jo miinuksella. ZEW:n indikaattori putosi -3,6 pisteeseen. Syyskuussa se oli vielä plussalla, 6,9 pisteessä. Analyytikot arvioivat aiemmin lokakuun lukeman jäävän nollaan.

Näin alhaalla kyseinen indikaattori ei ole ollut sitten marraskuun 2012. Se laski nyt kymmenettä kuukautta peräkkäin. Myös ZEW mainitsee pessimististen arvioiden syntyvän niin Ukrainan kriisin kuin osin euroaluetta vaivaavan heikon talouskehityksen takia. ZEW-instituutti kysyy tutkimukseensa analyytikkojen ja sijoittajien näkemyksiä. Sen indikaattoria on arvosteltu epäluotettavaksi.

Saksa on Euroopan suurin talous. Juuri viime viikolla maan johtavat talousinstituutit laskivat talouskasvuennusteitaan niin tälle kuin ensi vuodelle.

Lähteet: AFP, AP