Tornionjoen siika halutaan takaisin – tutkimukset aloitetaan

Ruotsi ja Suomi alkavat yhteisvoimin tutkia Tornionjoen vaellussiian muuttuneita elintapoja. Tarkoituksena on selvittää syitä siihen, miksi vaellussiika nousee Tornionjokeen yhä myöhempään ja miksi kalan koko on vuosi vuodelta pienentynyt.

luonto
Iso Siika -lautta kiskotaan Tornionjoelta rannalle
Iso siika -patsas.Minna Aula / Yle

Toissa kesänä 15-metrinen siikalautta vaelsi ihmisvoimin Tornionjokea vastavirtaan 70 kilometriä.

Vaellussiian Tornionjokeen nousu on myöhästynyt kahdessakymmenessä vuodessa noin kuukaudella.

Jarno Niskala

Siian uitolla haluttiin tuoda esille uhanalaista vaellussiikaa ja symbolisesti houkutella siikaa nousemaan takaisin kutupaikoilleen.

Iso Siika -lautta rakennettiin Maaseudun Sivistysliiton Poukama -hankkeessa ja lautta luovutettiin hankkeen päätyttyä Pro Siika ry:lle. Yhdistys pyrkii turvaamaan vaellussiian nousun Tornionjokeen. Yhdistys myös vaalii perinteistä kalastuskulttuuria.

Iso Siika -lautta nostetiin rannalle Kukkolankoskella tiistaina. Se laitetaan talviteloille ja jatkossa sitä on tarkoitus käyttää ja pitää esillä Kukkolankosken alueella.

Vaellussiian nousu on myöhästynyt

Miehet kiskovat siian muotoista lauttaa rannalle
Maaseudun Sivistysliiton Poukama -hankkeen rakentama 15-metrinen siikalautta luovutettiin Pro Siika ry:lle Kukkolankoskella.Minna Aula / Yle

Vaellussiiasta ollaan huolestuneita Tornionjokivarressa niin Suomen kuin Ruotsin puolella. Siika on jokivartisille merkittävä kala niin matkailun kuin perinnekulttuurin myötä.

Pro Siika ry suunnittelee laajaa kesäsiika-tutkimusta, jossa etsitään syitä vaellussiian muuttuneisiin elintapoihin.

– Vaellussiian Tornionjokeen nousu on myöhästynyt kahdessakymmenessä vuodessa noin kuukaudella, sanoo Jarno Niskala Pro Siika ry:stä.

1970-80-luvun taitteessa vaellussiika nousi heinäkuussa, kun nyt nousu alkaa vasta elokuussa. Myös siian koko on pienentynyt. Tänä vuonna siika nousi Tornionjokeen ennätysmyöhässä.

Siiasta tiedetään vähän

Niskala sanoo, että syitä siian elintapojen muutokseen etsitään niin paikallisten kalastajien kuin tutkijoiden avulla.

– Siikaa on tutkittu vähän, joten tutkimustietoa tarvitaan, Niskala selvittää.

Tutkimuksen kustannusarvio on puolesta miljoonasta miljoonaan euroon ja tällä hetkellä hankkeelle etsitään yhteistyökumppaneita. Rahoittajien etsiminen alkaa, kun suunnitelmat tarkentuvat.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus