Tukimaksatukset siirtyvät – viljelijät eivät saa työstään ensi vuonna palkkaa

Maataloushallinnon vaikeudet ja ELY-keskusten väenvähennykset johtavat maataloustukien maksatuksen siirtoon ensi vuonna. Pääosa ensi vuonna haettavista tuista maksetaan vasta vuonna 2016. Viljelijöiden puolestapuhujan, MTK:n Mauno Ylisen mukaan viljelijät jäävät käytännössä ensi vuonna ilman maataloustuloa.

talous
Aurinko paistaa ja vehnäsato kypsyy.
YLE

Viljelijät ovat kauhuissaan maaseutuviraston ilmoituksesta siirtää ensi vuonna haettavien tukien maksatusta pääosin vuoden 2016 puolelle. MTK:n toinen puheenjohtaja, alahärmäläinen Mauno Ylinen sanoo, että siirtosumma on niin suuri, että viljelijät jäävät ensi vuonna lähes kokonaan ilman maataloustuloja.

– Tämä on järkyttävä tilanne. Se aiheuttaa suuria ongelmia maatilojen maksuvalmiuteen. Tämä siirtyvä rahasumma on niin suuri, että käytännössä suomalaisille maatiloille ei muodostu maataloustuloa ensi vuonna lainkaan, Mauno Ylinen toteaa.

Ylinen kertoo, että Suomen yhteenlaskettu, vuosittainen maataloustulo on noin 700 miljoonaa euroa. Ensi vuodelta on siirtymässä 500 miljoonan euron tukimaksatukset vuodelle 2016.

– Yleensä nämä tulot, mitä syksyllä on maksettu, ovat kuluneet rästissä olevien laskujen maksamiseen. Nyt kun sitä rahaa ei ensi vuonna tulekaan, syntyy suuria ongelmia. Tämä on ongelma paitsi tiloille myös tavarantoimittajille ja pankeille, Ylinen jatkaa.

Selitykset eivät tyydytä

Maataloushallinnon selitykset maksujen myöhästymisestä eivät tyydytä viljelijöitä.

Jos laskut aiotaan maksaa ja perhe elättää, niin onko muuta keinoa kuin mennä hattu kourassa pankinjohtajan puheille.

Mauno Ylinen, MTK

– Peräänkuuluttaisin hallinnolta kunnianhimoa, että nämä asiat voitaisiin hoitaa. Tämä tilanne ei mitenkään riipu viljelijästä, mutta suomalainen viljelijä on tässä se suurin kärsijä, viljelijöiden edusmies Ylinen jyrähtää.

– Meille on tarjottu selitykseksi, että Euroopan unionin maatalouspolitiikka muuttuu ensi vuonna, ja se vie hallinnon resursseja niin paljon, että tämän takia ei pystytä hoitamaan tukimaksuja ajallaan, Ylinen sanoo.

– Toinen asia, mikä vaikuttaa, on valvonnat. ELY-keskuksissa on yt-neuvottelut käynnissä. Näyttää siltä, että näitä valvontoja ei pystytä ajallaan suorittamaan. Valvonnathan pitää olla tehtynä, ennen kuin tuet maksetaan eli tilanne menee todella pahaksi.

Laskupino kasvaa

– Jokainen voi kuvitella kohdalleen, miltä tuntuu kun laskupino kasvaa ja rahaa ei tule. Keskimääräisellä suomalaisella tilalla tämä tarkoittaa noin 10 000 euron vajetta ensi vuoden tuloissa, meidän tilalla se tekee 30 000 euroa, Mauno Ylinen laskee.

– Jos laskut aiotaan maksaa ja perhe elättää, niin onko muuta keinoa kuin mennä hattu kourassa pankinjohtajan puheille ja pyytää uutta lainaa tai nykyisiin lykkäystä, Mauno Ylinen kysyy.