Lahden kaupunginteatterin kevät avaa ovet vauvoillekin

Lahden kaupunginteatteri hakee uusia työ- ja toimintatapoja perinteisten rinnalle. Kevään 2015 ohjelmisto sisältää muun muassa vauvateatteria ja lähiöstä kerättyjä tarinoita.

kulttuuri
Ohjaaja Saana Lavaste
Yle / Tuija Veirto

Lahden kaupunginteatteri karsii jatkossa ison näyttämön kevään ensi-iltojaan.

– Se on resurssikysymys. Täällä tavalla tuotantoja saadaan rytmitettyä paremmin, vaikka syksyyn tuleekin sitten tiiviimpi ensi-iltarytmi, kertoo teatterinjohtaja Ilkka Laasonen.

Juhani-näyttämöllä jatkavat keväällä edelleen Chicago-musikaali sekä tämän syksyn ensi-iltaohjelmistoon kuuluva Katsastus.

Tammikuussa Juhanille astelee Särkelä itte. Nimiroolissa nähdään Mikko Jurkka ja vierailijana näyttelijä Taisto Reimaluoto. Näytelmän ohjaa vastikään Espoon kaupunginteatterista eläkkeelle jäänyt Jussi Helminen.

Dramaturgi Leo Kontulan mielestä näytelmä on parempi kuin 1940-luvulla tehty filmatisointi.

– Näytelmässä on paitsi mehevät ja syvät henkilöhahmot, myös loistava teksti. Se on myös terävä analyysi oman aikansa nousukaismaisuudesta.

Uusia tuulia ja tekemisen tapoja

Kevään kantaesitys Lahdessa on Kaksi naista ja meri -dramatisointi, joka pohjautuu Tove Janssonin 75 vuoden iässä kirjoittamaan romaaniin Rent Spel. Esityksen ohjaa Saana Lavaste, käsikirjoituksen on tehnyt viime vuonna Lea-palkinnon saanut Pipsa Lonka.

Lavaste on mukana käynnistämässä Lahdessa Avoin näyttämö -toimintaa, jossa etsitään perinteisestä poikkeavia tapoja tehdä teatteria ja tavoittaa uusia yleisöjä.

Avointa näyttämöä pilotoidaan yleisötyöpajoilla. Lämpiön puolelle tulee vauvateatteria. Päämääränä on tarjota syli-ikäisille elämyksiä ja vanhemmille mahdollisuus jakaa yhteisiä kokemuksia – myös nettikeskustelujen ulkopuolella.

– Kyllähän vauvateatteria on tehty aiemminkin Suomessa, mutta kun se ei ole suurten massojen teatteria, siitä ei ole oltu kovin kiinnostuneita, Lavaste kertoo.

Osana uusia työtapoja teatteri jalkautetaan Liipolan kaupunginosaan. Asukkaiden tarinoista koostettu näyttelijä Raisa Vattulaisen monologiesitys nähdään keväällä Aino-näyttämöllä.

Tammikuussa Osoite -projekti järjestää liipolalaisille suuren luokan lähiöjuhlan yhteistyössä Lahden kaupungin Asuinaluehankkeen kanssa.