1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkinnanjohtaja ei vakuutu Aarnion rahankäyttöselvityksestä

Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto sanoo, että Aarnion varallisuudessa on noin puoli miljoonaa euroa, jonka alkuperästä ei ole mitään selvitystä.

Aarnio Tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto

Kihlakunnansyyttäjä, tutkinnanjohtaja Jukka Haavisto ei pidä Helsingin huumepoliisin hyllytetyn päällikön Jari Aarnion selvitystä rahankäytöstään kaikenkattavana. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi avasi tänään Aarnion rahankäytön taustoja Yle Uutisille.

Haavisto kertoo, että Aarniota epäillään viidestä törkestä huumausainerikoksesta, jotka liittyvät niin sanottuun tynnyrijuttuun. Aarnion epäillään osallistuneen viiteen tynnyrilähetykseen, joiden avulla maahan tuotiin noin 800 kiloa hasista. Lähetysten rahallisen hyödyn arvioidaan olevan noin 2 000 euroa kilolta, eli yhteensä 1,6 miljoonaa euroa.

Tynnyrijutun lisäksi Aarnion epäilleen jatkaneen hasiksen maahantuontia ja jakelua aina vuoteen 2013 asti. Tämän toiminnan rahallista hyötyä Haavisto kuvailee "huomattavaksi".

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi selvitti tänään tutkinnanjohdon epämääräisinä pitämien rahasummien alkuperiä. Leppiniemen mukaan rahat koostuvat palkkatuloista ja asuntokaupoista. Haavistoa puolustuksen selvitys rahoista ei tyydytä. Hänen mukaansa palkkatulot, myyntivoitot ja elinkustannukset on otettu huomioon tutkinnassa.

– Meillä on tällä hetkellä epäilys, että noin 500 000 euroa on sellaista varallisuutta, jonka saamisesta ei ole mitään selvitystä. Kyllä siellä on kaikki mahdolliset asiat otettu huomioon, Haavisto toteaa.

Uutta aineista tullut koko ajan lisää

Haavisto kuvailee koko tutkintaa laajaksi ja hyvin vakavaksi. Tutkinta on jatkunut pitkään, koska koko ajan on tullut uutta tietoa.

– Ensimmäisen loppulausuntokierroksen jälkeenkin vielä tuli esiin tämä niin sanottu lavastusasia ja nyt tässä Kuopioon liittyvässä virkarikostutkinnassa on tullut yhteyksiä myös tähän tynnyriosioon. Aineistoa on tullut ihan koko ajan lisää ja epäilyt Aarniota kohtaan ovat vahvistuneet koko ajan tämän tutkinnan aikana, Haavisto sanoo.

Haavisto mainitsema lavastusasia liittyy hasistynnyreihin. Aarnion epäillään pyrkineen välttämään häneen kohdistuneet rikosepäilyt lavastamalla henkilön rikoksista.

– Sen osalta on tehty perusteettomia pakkokeinoja ja siinä yhteydessä on tutkinnan käsityksen mukaan otettu myös kiinni henkilö perusteettomasti ja siinä yhteydessä on myös vääristelty todisteita, Haavisto kertoo.

Perusteeton kiinniotto ei ole siirtynyt syyteharkintaan.