Lappia hioo vielä leikkauksia - henkilöstö joutuu odottamaan

Opiskelijapaikkojen vähentäminen ja sitä kautta pienentyvä rahoitus on pakottanut koulutuskuntayhtymän karsimaan toimintaansa. Se mistä karsitaan, ei ole vielä tarkentunut.

Lomautukset ja irtisanomiset
Ammattiopisto Lappian Pop & Jazz Konservatorio.
Yle Perämeri

Koulutuskuntayhtymä Lappian leikkaukset eivät ole vielä täsmentyneet. Yhtymähallitus ei saanut tiistaina valmiiksi lopullista leikkauslistaa, joka toisi ensi vuodelle tarvittavat 2,6 miljoonan euron säästöt.

Näin esimerkiksi henkilöstö joutuu vielä jännittämään työpaikkojensa puolesta. Kuntayhtymän johtajan Virpi Liljan mukaan henkilöstöratkaisut täsmentyvät seuraavaan kokoukseen mennessä.

– Tässä kokouksessa ei ole tehty päätöstä yt-neuvotteluiden alkamisesta, korostaa Lilja.

Lähiviikot ovat ratkaisevia

Lähiviikkoina tarkentuu myös, miten toimipisteverkkoa ja kiinteistöjä karsitaan. Parhaillaan Lappiassa lasketaan, mistä nipistämällä vaaditut säästöt saadaan aikaan ja esimerkiksi mikä koulutusala on sellainen, joka mahdollisesti säästyisi leikkauksilta.

Jo aikaisemmin Lappia on päättänyt lopettaa koulutusta Simossa, Pellossa ja Kolarissa.

Säästöpäätökset nuijitaan kasaan marraskuun loppupuolella, jolloin yhtymähallitus käsittelee tarkennettua talousarvioesitystä. Yhtymävaltuuston käsiin ensi vuoden talousarvio tulee joulukuussa.

– Ensi vuoden talousarvion valmistelu jatkuu kuitenkin siten, että nolla -tasoon on mahdollista päästä, linjaa Lilja.

Yhtymähallitus päätti, että valmistelussa keskeisiksi painopistealueiksi nostetaan aikuiskoulutus ja henkilöstön kanssa tehtävä yhteistyö. Investointeja ensi vuonna tehdään 2,5 miljoonalla eurolla.

Tiukka taloudenpito jatkuu kuitenkin lähivuodet. Esimerkiksi vuonna 2016 Lappialla on niskassaan yhtä suuret säästöpaineet kuin sillä on tällä hetkellä.