1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri osa ikäihmistä kärsii puutteellisesta ruokavaliosta

Neljännes tutkituista sairaalahoitoon tulleista yli 65-vuotiaista elää nälkärajan alapuolella. Ruokailutottumusten korjaaminen oli osa pilottihanketta.

Kotimaan uutiset
Monet vanhukset syövät liian vähän tai puuttellista ravintoa.
Pertti Pitkonen / Yle

Porin Perusturva teetti pilottina ravitsemustutkimuksen Ulvilan ja Noormarkun arviointiyksiköissään. Mukana hankkeessa oli myös muistipotilaita kuntouttava yksikkö.

Tutkimuksen otanta ei ollut suuri, mutta antaa huolestuttavia viitteitä. Lähes 75 prosenttia sairaalahoitoon saapuvista ikäihmisistä kärsii vajaasta tai vääränlaisesta

Lähes puolella tutkituista oli ravitsemusriski, neljänneksellä vajaa ravitsemustila

Sisko Kehusmaa, osastonhoitaja

ravitsemuksesta.

Yli 65-vuotiaiden ravitsemustilaa arviointiin muun muassa Ulvilan sairaalassa. Osastonhoitaja Sisko Kehusmaa sanoo, että tutkituista vain 21 prosentin ravitsemustilaa voitiin pitää normaalina.

- Lähes puolella oli ravitsemusriski, ja 24 prosentilla suoranainen vajaa ravitsemustila.

Lopputulos ei yllättänyt

Kehusmaa ei kuitenkaan hämmästynyt lopputuloksesta.

- Kyseessä ovat sairaalahoitoon tulleet melko iäkkäät potilaat, joten ravitsemustilan isotkin puutteet eivät tulleet yllätyksenä.

Pilottijaksoon kuului heti alusta pitäen ravitsemustilan korjaaminen, painottaa Kehusmaa.

- Jos kyseessä oli esimerkiksi potilas, jolla oli aliravitsemusriski tai varsinainen aliravitsemus, aloitimme ruokailutottumuksen seurannan. Sen perusteella teimme korjauksen ruokavalioon, ja tulokset ovat olleet hyviä.

Nyt saatujen kokemusten perusteella ikäihmisten ravitsemustilan seuranta laajennetaan koskemaan myös muita Porin Perusturvan sairaalaosastoja.

Lue seuraavaksi