1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanhempien saarnat eivät auta – miksi koulunkäynti ei kiinnosta?

Koulujen keskeyttäminen voi altistaa nuoren sille, että kouluttautumisessa ja työllistymisessä on vaikeuksia myöhemmin. Miten nuorta voisi kannustaa suorittamaan opintonsa loppuun asti? Voisiko koulu panostaa yksilölliseen opetussuunnitelmaan? Jos vanhempien saarnat eivät auta, onko koulun tehtävä reagoida poissaoloihin ja koulumenestyksen heikkenemiseen? Miten, kenen ja missä vaiheessa nuoren opiskelumotivaation lopahtamiseen voi puuttua?

Kotimaan uutiset
Haalarinmerkki
One more year -Lupaan että valmistun!Merja Siirilä / Yle

Yksin asuvalle nuorelle arkielämään siirtyminen ilman koulua merkitsee melkoista harppausta. Se onkin elämänvaihe, joka kiinnostaa tutkijoita. Erityispedagogiikan professori Markku Jahnukaisen johdolla on alkamassa tutkimus, jossa seurataan peruskoulun päättäneitä nuoria Helsingin ja Turun alueilla.

Jahnukaisen mukaan peruskoulussa pystytään kyllä antamaan lisätukea sitä tarvitseville. Järjestelmä myös tunnistaa varsin hyvin ne oppilaat, jotka ovat avun tarpeessa yläkoulusta eteenpäin siirryttäessä.

Jahnukaisen mielestä hyviä malleja olisivat joustavan perusopetuksen ryhmien ja kymppiluokan kaltaiset ratkaisut.

– Jos jokaiselle lapselle ja nuorelle löytyisi yksi aikuinen, joka pystyy kulkemaan rinnalla ja jolta saa aidosti tukea, niin ei meillä olisi enää koulupudokkaita, Etelä-Savon ELY-keskuksen kehityspäällikkö Tuija Toivakainen kertoo.

Lue seuraavaksi