Hyssälä: Suomen sosiaalipolitiikka on jämähtänyt 60-luvulle

Kelan pääjohtajan arvioi, että sosiaalipolitiikkaa on yritetty uudistaa useasti, mutta uudistukset ovat aina jääneet kesken.

Liisa Hyssälä.
Pääministeri on kutsunut opposition mukaan hallituksen, tärkeimpien etujärjestöjen ja Suomen Pankin yhteistyöelimen, Talousneuvoston, kokoukseen. Talouden näkymiä ja eväitä kokoukseen pohtivat Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä, sekä Aalto-yliopiston myynnin johtamisen professori ja Suomen Metsäyhdistyksen puheenjohtaja Petri Parvinen.

Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälä olisi valmis uudistamaan sosiaalipolitiikan perusteellisesti.

Ylen aamu-tv:ssä vierailleen Hyssälän mielestä Suomen sosiaalipolitiikka on jumahtanut 60-luvulle. Hän peräänkuuluttaa sosiaalipolitiikan joustavoittamista työllisyyden ja talouskasvun kohentamiseksi.

Hyssälän mukaan hyvinvointipolitiikassa olisi tärkeää keskittyä siihen, miten ihmiset saadaan töihin.

– Koko meidän sosiaalipolitiikka on vielä aika lailla viritetty 60-luvun sosiaalipolitiikkaan Pekka Kuusen aikoihin. Ei siihen tarvita komiteoita, virkamiehet voi tehdä vanhojen esitysten pohjalta uusia avauksia. Meillä on kokonaan käsittelemättä se, miten työelämään saataisiin joustavammin niitä, joiden työmarkkinakelpoisuus on tällä hetkellä heikko, Hyssälä sanoi.

– Esimerkiksi työpankkitoiminta olisi aivan loistava tapa saada työnantajan riskiä pienennettyä, mutta myös niin ettei työntekijää pompoteltaisi. Palkan ja sosiaaliturvan yhteensovittamista, yhtä aikaa maksamista... Kaikenlaista tällaista voitaisiin kokeilla.

Hyssälän mukaan sosiaalipolitiikkaa on yritetty uudistaa useasti, mutta uudistukset ovat aina jääneet kesken.