Museovirasto tutkii loppukuussa harvinaista tuhotyötä Kokkolassa

Omakotitalon pihalla sijainneen Krimin sodan aikaisen muinaismuiston tuhoutumista aletaan tutkia lähiviikkoina. Halkokarille 1800-luvun puolivälin jälkeen rakennettu valli on tuhoutunut jossain vaiheessa. Museovirasto selvittää lokakuun lopussa maastotutkimuksilla, mitä on tapahtunut lain suojelemalle rakennelmalle.

Kotimaa
Kuvaa maastosta.
Kalle Niskala / Yle

Museovirasto on kutsunut lokakuun lopussa alkaviin maastotarkastuksiin maanomistajat, Pohjanmaan museon, Keski-Pohjanmaan maakuntamuseon ja Kokkolan kaupungin rakennusvalvonnan henkilökuntaa.

Maastotarkastusten tulokset annetaan marraskuun alussa Museoviraston ympäristöjuristille käsiteltäväksi. Museovirasto ja juristi selvittävät, tuleeko Kokkolan kaupungille tai maanomistajille seurauksia muinaismuiston tuhoutumisesta.

– Maastotarkastuksissa selvitetään, että mitä on tapahtunut ja miksi. Ympäristöjuristimme ratkaisee tarkastuksissa tehdyn muistion pohjalta, mitä seuraamuksia tästä tulee. Kaikille asianosaisille lähetetään kirjallinen päätös, Museoviraston intendentti Tuula Heikkurinen-Montell kertoo.

Heikkurinen-Montellin mukaan asia pyritään saamaan päätökseen tämän vuoden aikana.

Kokkolan Halkokarilla on sijainnut Krimin sodan aikainen puolustusvalli. Omakotitalon pihalla ollut valli oli muinaismuistolain rauhoittama ja se oli kirjattu muinaismuistorekisteriin. Valli oli turvemaan peittämä.

Rekisterimerkintöjen mukaan valli oli vajaat 30 metriä pitkä ja 6–7 metriä leveä. Korkeutta vallilla oli noin metrin. Valli toimi todennäköisesti 1855 niin sanotussa Davidsbergin taistelussa tykistöasemana.