Matti ja Teppo: Pitäisi varmaan rauhoittua, mutta ei millään viitti

Suomalaisen iskelmän konkarit Matti ja Teppo ovat kiertäneet esiintymislavoja jo 45 vuotta. Veljeksillä riittää edelleen keikkakysyntää ja he kokevat elävänsä uransa parasta aikaa.

viihde
Matti ja Teppo.
Suomalaisen iskelmän konkarit Matti ja Teppo ovat kiertäneet esiintymislavoja jo 45 vuotta. Veljeksillä riittää edelleen keikkakysyntää ja he kokevat elävänsä uransa parasta aikaa.

Matti ja Teppo harjoittelivat juhlakiertuettaan tiistaina Helsingissä kymmenpäisen bändin kanssa. Harjoitukset sujuivat varmoin ottein, sillä Ruohosen veljeksillä on takana vuosikymmenien kokemus keikkalavoilta.

– 45 vuoteen mahtuu 6 000 keikkaa ja yli 2 miljoonaa kilometriä. Se on melkonen sarka, sanoo Teppo Ruohonen.

Juhlakiertue alkaa tänään Porista, jonka jälkeen luvassa on 15 konserttia ympäri Suomea. Kiertueella kuullaan läpileikkaus veljesten koko urasta.

– Lauluja on tehty melkein 400, niin aina joku kyselee, että miksi ette laulaneet sitä ja sitä laulua. Siksi on tehty sikermiä, että tulisi edes pieni pätkä jonkun rakastamaa laulua, kertoo Matti Ruohonen.

Keikalle vaikka pää kainalossa

Matti ja Teppo ovat myyneet vuosien varrella levyjä puolitoista miljoonaa kappaletta. Ensimmäinen levy Jos olet onnellinen ilmestyi jo vuonna 1969. Läpimurtohitti Kissankultaa tuli seuraavana vuonna.

Paras hittiputki osui 80-luvulle, jolloin ilmestyivät sellaiset ikivihreät kuten Mä joka päivä töitä teen, Näitä polkuja tallaan, Cara mia ja Kaiken takana on nainen.

Veljeksille uran kohokohdat osuvat näihin hetkiin.

– Kyllä se ensimmäinen kohokohta oli se, että vuonna -69 kuuli oman äänensä radiossa. Se oli aikamoinen elämys. Se oli kuitenkin niin harvinaista herkkua siihen aikaan. Seuraava kohokohta oli koko 80-luvun alku, jolloin tuli hittejä solkenaan. Meitä vietiin ja tehtiin sellaset 250 keikkaa vuodessa, muistelee Teppo.

Matin ja Tepon suosio perustuu ennen kaikkea ahkeraan keikkailuun.

– Kyllä tässä vuosien varrella me ollaan oltu ne miehet, jotka menee keikalle vaikka pää kainalossa. Sitten pitää olla tosi paha juttu, jos me joudutaan peruuttamaan keikka, sanoo Matti.

Matti ajaa ja Teppo nukkuu

Veljekset ovat tänä päivänä musiikkibisneksessä harvinaisuus, sillä he pyörittävät toimintaansa lähes kokonaan itse keikkamyynnistä lähtien.

– Mattihan myy meidän kaikki keikat ja mä yritän elää päivä kerrallaan. Ja taas se on vetänyt ensi vuoden kiinni, Teppo kertoo.

Kaikki toimii hyvin, kun Teppo tekee niin kuin mä käsken.

Matti Ruohonen

– Teppo kauhulla katselee ensi vuoden kalenteria, että ei! Matti jatkaa nauraen.

Mutta kaksikolla on keikkareissuilla myös selkeä työnjako: Matti ajaa ja Teppo nukkuu.

Veljeksiltä myös kysytään usein, että kuinka he jaksavat katsella toisiaan vuodesta toiseen.

– Kyllä se vaan jotenkin hyvin toimii, kun Teppo tekee niinku mä käsken, Matti nauraa.

– Meillä on tietenkin melko pitkät lomajaksot, että ei tavitse aina katsoa toinen toisiamme. Mä aina joskus sanon hänelle, että älä soittele, Teppo sanoo.

– Kyllä Teppo melkein viikon jälkeen kysyy, että miten sä Matti voit, veli kuittaa.

"Pitääkö vilautella eläkeläiskorttia?"

Suomalainen iskelmämusiikki on viime vuosina noussut uuteen arvostukseen, kun popparit ja rokkarit ovat tehneet iskelmävaikutteista musiikkia.

– Radiokanavat eivät soita perusiskelmää, vaan siinä pitää olla jotain pop-elementtejä. Ja siellä pyörivät vain muutamat samat kappaleet, Matti sanoo.

Matin ja Tepon suosio näkyy etenkin keikkalavoilla.

– Vaikka ikää on tullut, niin me eletään Tepon kanssa uramme parasta aikaa tällä hetkellä. Ihmisiä käy valtavasti meidän keikoilla ja sehän antaa järjestäjille turvallisuuden tunteen, että Matti ja Teppo kannattaa sinne tilata, koska kansa tulee. Se on meidän onnemme ja me ollaan siitä kiitollisia, Matti summaa.

Matti (65) ja Teppo (66) ovat jo periaatteessa eläkeikäisiä, eläkkeelle jääminen ei ole vielä mielessä.

– Kyllähän me pikkusen tässä vuosien varrella tottahan toki otetaan iisimmin ja iisimmin koko ajan, Matti kertoo.

– Älä valehtele! Pitääkö taas vilautella sitä eläkeläiskorttia? Teppo nauraa.

– Nyt pitäis jo pojat rauhottua, mutta ei millään, Matti jatkaa nauraen.