1. yle.fi
  2. Uutiset

Katinkulta haluaa laajentua, mutta asukkaat ja asiakkaat vastustavat

Katinkullan matkailualueen laajentumissuunnitelmat herättävät kiivasta keskustelua Sotkamossa. Holiday Club Resorts haluasi rakentaa lähivirkistysalueelle lisää loma-asuntoja, mutta suunnitelmia vastustavat niin paikalliset asukkaat kuin Katinkullan lomaosakkeiden omistajat.

Kotimaan uutiset
Katinkullan pääsisäänkäynti
Kaisu Jansson / Yle

Holiday Club Resorts hankki kuusi vuotta sitten omistukseensa lomaosakekylän viereisen lähivirkistysalueen. Yhtiö pyrki jo muutaman vuoden kuluttua muuttamaan alueen kaavaa, jotta se voisi rakentaa alueelle lisää myytäviä lomaosakkeita.

Hanke hautautui liian suurena, kunnes tänä vuonna se pulpahti esiin hoikistuneena – nyt puistoon haetaan 16 paritalon verran rakennusoikeutta.

Suunnitelmat harmittavat Katinkullan naapurissa asuvaa Jarkko Rätyä.

– Tämä on ollut ainoa puskurialue Katinkullan ja Vuokatin vakituisen asutuksen välillä. Aivan viereen aiotaan rakentaa loma-asuntoja eli periaatteessa turistit näkevät ikkunoista sisään vakituiselle puolelle, ja vakituiselta puolelta nähdään turistien ikkunoista sisälle.

Väliin jäisi noin 60 metrin levyinen mäntymetsikkö. Rakennusten alle jäisivät polut ja frisbeegolfrata. Lomaosakkaita kismittää väljän rakentamisen tiivistyminen.

– Osakkeita on aikoinaan myyty niin, että ne ovat puistoalueen vierellä. Monet osakkeenomistajat ovat hyvin äkäisiä. Heitähän on suorastaan petetty, jos puistoon tuleekin yhtä-äkkiä loma-asuntoja, kertoo osakasklubin puheenjohtaja Seppo Sirviö.

Kaavaprosessi käydään läpi

Sotkamon kunnanhallitus käynnisti äänestyspäätöksellä kaavoituksen valmistelun viime viikolla. Kolme vuotta velloneelle juupas–eipäs-kinastelulle halutaan loppu, vaikka osa kunnanhallituksesta olisi sitä halunnut vielä jatkaa.

Sen jälkeen voi todeta, että asia on loppuun käsitelty, oli lopputulos mikä tahansa.

Petri Kauppinen.

– Asian ympärillä vellova yleinen keskustelu on parasta lopettaa siten, että kaavaprosessi tutkitaan kertaalleen. Sen jälkeen voi todeta, että asia on loppuun käsitelty, oli lopputulos mikä tahansa. Se syntyy todellisen ja oikean kaavaprosessin kautta, ei ennakkokeskusteluilla, toteaa kunnanjohtaja Petri Kauppinen.

– Sotkamon toimintatapa ei ole ollut tietääkseni koskaan sellainen, että investoinneille käännetään selkä, Kauppinen jatkaa.

Holiday Club Resorts aikoo tehdä investoinnin muualla, jos kaava ei Sotkamossa etene.

Lue seuraavaksi