Kahden pienen lapsen isä: "Imetys on hellyttävää, mutta mies jää vähän ulkopuoliseksi"

Mies voi osallistua imetykseen tukemalla ja kannustamalla äitiä. Lisäksi mies voi esimerkiksi antaa pullosta pumppumaitoa, sanoo kahden lapsen isä mikkeliläinen Toni Degerlund.

Terveys ja hyvinvointi
Toni Degerlund ja vauva
Toni Degerlund

Mikkeliläinen Toni Degerlund on hymyilevä kahden lapsen isä. Degerlundin ja hänen vaimonsa Merjan esikoinen Inga tuli maailmaan vuosi ja yhdeksän kuukautta sitten. Syyskuussa perheeseen syntyi toinen lapsi.

– 10. syyskuuta meille syntyi pieni potra poika. Hän painoi syntyessään 4750 grammaa ja oli 52 senttiä pitkä, muistelee Degerlund.

Uutta tulokasta on ihmetelty reilun kuukauden verran. Degerlund kuvailee lämmöllä, kuinka isosiskoksi tullut Inga hoitaa pikkuveljeä, hakee vaippoja ja käy antamassa pusuja. Koko perhe on vauva-arjen keskellä nukkunut keskinkertaisesti.

– Kyllä kahdesta kolmeen kertaan yöllä herätään ja sitten pitää antaa maitoa. Ei siis nyt ihan pelkkää valvomista, mutta jos haluaisi nukkua 7-8 tuntia putkeen, niin se ei kyllä ole mahdollista, Degerlund hymyilee.

"Isällekin on tärkeää ruokkia lastaan"

Imetys on tuttu juttu kahden lapsen isälle. Degerlund muistaa ensimmäisen kerran, kun perheen esikoinen sai äidin rintamaitoa. Tunteikkaan synnytyksen jälkeen myös imetys herätti tunteita.

– Se ensimmäinen kerta oli tosi hellyttävä. Aika pian synnytyksen jälkeen vauva nostettiin äidin syliin, ja siinä sitä tissiä yritettiin etsiä. Kyllä siinä tuli toisen kerran kyyneleet silmiin, kun meidän pieni tyttö rupesi hapuilemaan äidin rintaan.

Aina voi tukea ja kannustaa äitiä imetyksessä.

Toni Degerlund

Isän näkökulmasta imetys on omalla tavallaan äidin ja lapsen oma juttu.

– Imetys on äidin ja lapsen erityinen side. Samanlaista sidettä mies ei ainakaan siinä vaiheessa voi saada. Se side tulee sitten myöhemmin eri tavalla. Imetys on lapselle ja äidille aivan erityinen juttu ja isä on tietyllä tavalla vähän ulkopuolinen.

Vaikka miehen rinnoista ei tule maitoa tai rintakipua ei voi tuntea, on Degerlundin mukaan kuitenkin tärkeää, että myös isä saa osallistua imetykseen omalla tavallaan. Degerlund muistuttaa, että myös isälle on tärkeää ruokkia lastaan pienestä pitäen.

– Aina voi tukea ja kannustaa äitiä imetyksessä. Lisäksi mieshän voi tuttipullosta antaa esimerkiksi pumppumaitoa. Ihokontaktin vauvaan voi saada ottamalla paidan pois ja olla iho vasten ihoa vauvan kanssa. Isille on tärkeää, että voi osallistau lapsen hoitoon. Myös syöttämiseen niin kuin vaipanvaihtoon.

Isä kaipaa avoimempaa suhtautumista imetyskeskusteluun

Imetyskeskustelut käydään usein ilman isiä. Degerlundia ihmetyttävätkin mustavalkeat keskustelut imetyksestä. Keskustelut, joissa aseteaan vastakkain täysimetys ja maidonkorvikkeet. Degerlundin mielestä imetyskeskustelussa pitäisi muistaa, että ei ole yhtä absoluuttista totuutta. Asioita voi tehdä monella eri tavalla.

Kyllä siinä tuli toisen kerran kyyneleet silmiin, kun meidän pieni tyttö rupesi hapuilemaan äidin rintaa.

Toni Degerlund

– Asioita pitäisi nähdä avarammin ilman, että heti tyrmätään. On erilaisia perheitä, ei voida sanoa, mikä on ainut tapa toimia. Samoin kuin lapsetkin ovat yksilöitä ja erilaisia. Olkoon täysimetys tai maidonkorvike - kaikki ovat oikeita ja hyviä tapoja. Pääasia, että lapsi kasvaa, Degerlund pohtii.

Kahden lapsen isä muistuttaa, että koskaan ei myöskään voi tietää, miten imetyksessä lopulta käy.

– Voi olla kuusi kuukautta imetystä tai sitten niin, että ei vaan onnistu, että sattuu liikaa tai ei tule maitoa ollenkaan, Degerlund painottaa.